Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на

...
Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на
Коментари Харесай

Украйна заяви, че ще използва касетъчни бомби само с цел да си върне територии

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников приветства решението на Съединени американски щати да изпрати касетъчни муниции на Киев, като съобщи, че това ще помогне за деокупацията на украинската територия, само че даде обещание те да не бъдат употребявани в Русия, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати оповестиха през вчерашния ден, че ще доставят на Украйна неразрешени в доста страни касетъчни муниции за нейното контранастъпление против окупационните съветски сили.

Резников съобщи, че боеприпасите ще оказват помощ за спасяването на живота на украинските бойци, като добави, че Украйна ще води непоколебим доклад за потреблението им и ще обменя информация с сътрудниците си.

" Нашата позиция е елементарна - би трябвало да освободим краткотрайно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора ", написа Резников в " Туитър ".

" Украйна ще употребява тези муниции единствено за деокупацията на интернационално приетите ни територии. Тези муниции няма да бъдат употребявани на публично приетата територия на Русия ", сподели той.

Касетъчните муниции са неразрешени допълнително от 100 страни. Обикновено те разпръсват огромен брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безсистемно на огромна повърхност. Тези, които не се взривят, съставляват заплаха в продължение на десетилетия.

Джейк Съливан, консултант по националната сигурност на президента Джо Байдън, аргументира през вчерашния ден даването на оръжията на Украйна, като изясни, че задачата е тя да си върне териториите, завзети след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

" Признаваме, че касетъчните муниции крият риск за мирното население поради невзривени муниции ", съобщи Съливан пред кореспонденти. " Съществува обаче голям риск за цивилните и в случай че съветските войски и танкове завземат още украинска територия и подчинят още украински цивилни, тъй като Украйна не разполага с задоволително артилерия ", сподели той.

Резников съобщи, че военните няма да употребяват касетъчни муниции в градски региони, а единствено " за пробив на вражеските отбранителни линии ".

Русия, Украйна и Съединени американски щати не са подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството, складирането, потреблението и прехвърлянето на тези оръжия, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР