Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви днес, че
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона: Няма да търпим принуда и тормоз от страна на Китай

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи през днешния ден, че Вашингтон няма да търпи никаква " насила и заплашване " на своите съдружници и сътрудници от страна на Китай, като в същото време увери Пекин, че Съединени американски щати остават ангажирани със запазването на статуквото в Тайван и биха предпочели разговора пред спора, съобщи Асошиейтед прес.

В речта си на " Диалог Шангри-Ла " - годишен конгрес в Сингапур, на който се събират високопоставени представители в региона на защитата, дипломати и водачи от целия свят, Остин прикани за поддръжка за визията на Вашингтон за " свободен, отворен и сигурен Индо-тихоокеански район в границите на свят на правила и права " като най-хубавия метод за противопоставяне на възходящата китайска настъпателност в района.

Съединени американски щати уголемяват обсега на личните си действия в Индо-тихоокеанския район, с цел да се опълчват на огромните териториални искания на Китай, в това число като техни военни кораби и самолети надлежно постоянно плават и прелитат през Тайванския пролив и в Южнокитайско море, отбелязва АП.

Началникът на защитата на Съединени американски щати укори Китай за неналичието на боен разговор

" Поели сме ангажимент да подсигуряваме, че всяка страна може да лети, да плава и да работи на всички места, където интернационалното право разрешава. И всяка страна, огромна или дребна, би трябвало да остане свободна да прави законни морски действия ", съобщи шефът на Пентагона.

Остин означи, че Вашингтон е зает също по този начин с възпирането на ракетната опасност от страна на Северна Корея и претенциите на Пекин към Тайван - самоуправляващ се либерален остров, който Китай счита за своя територия - и посочи че Съединени американски щати ускоряват планирането, координацията и образованията в региона на защитата с партньорските страни в района. " За да бъдем изцяло ясни, ние не търсим спор или борба, само че няма да се поколебаем (да действаме) пред лицето на тормоз или насила ", даде да се разбере шефът на Пентагона.

Китайският генерал-лейтенант Цзин Цзянфън - почитан член на делегацията, съпътстваща министъра на защитата военачалник Ли Шанфу - упрекна Остин, че в обръщението " директно или непряко насочва подправени обвинявания против Китай ". В диалог с публицисти след изявлението на американския министър на защитата Цзин съобщи, че Съединени американски щати " заблуждават и употребяват " страните от Азиатско-тихоокеанския район, с цел да прокарват личните си ползи и да запазят " преобладаващата си позиция в района ".

Високопоставеният китайски боен упрекна Съединени американски щати и в нарушаване на политиката за " обединен Китай ", заявявайки, че Вашингтон поддържа тайванските сепаратисти. Той също по този начин повтори изказванието на Пекин, че " Тайван е неотменима част от суверенната територия на Китай ". " За нас няма място за отстъпки или конпромиси ", сподели Цзин и добави, че " Китай има безспорен суверенитет над островите в Южнокитайско море и прилежащите им води ".

Министърът на защитата на Китай Ли Шанфу отхвърли поканата на американския си сътрудник да беседват в коридорите на интернационалната конференция, макар че двамата си стиснаха ръцете, преди да седнат от двете страни на една и съща маса при откриването на форума.

Вашингтон означи, че от 2021 година - доста преди Ли да заеме поста - Пекин е отказвал или е пренепрегвал десетки претенции от министерството на защитата на Съединени американски щати за диалози с високопоставени китайски ръководители, както и на голям брой претенции за непрекъснат разговор и задължения на работно ниво.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР