Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин направи необявено посещение
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона изненадващо пристигна в Ирак

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин направи необявено посещаване в Ирак, с цел да покаже, че Вашингтон е решен да резервира военното си наличие там съвсем 20 години след водената от Съединени американски щати инвазия, свалила Саддам Хюсеин, оповестява " Ройтерс ".

Американската инвазия през 2003 година докара до гибелта на десетки хиляди иракски цивилни и породи неустойчивост, която в последна сметка проправи пътя за възхода на бойците на " Ислямска страна ", откакто Съединени американски щати изтеглиха силите си през 2011 година

Остин, най-високопоставеният чиновник в администрацията на президента Джо Байдън, посещавал Ирак, е последният командващ военачалник на американските сили, отишъл в страната след нашествието.

" Тук съм, с цел да потвърдя още веднъж стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и Ирак, до момента в който вървим към един по-сигурен, постоянен и върховен Ирак ", акцентира той по време на визитата си.
 Съединени американски щати няма да редуцират военния си контингент в Ирак
Съединени американски щати няма да редуцират военния си контингент в Ирак

Решението е на Пентагона

Понастоящем  - и още 900 в Сирия - чиято роля е да поучават и подкрепят локалните войски в битката против " Ислямска страна ", която през 2014 година завладя елементи от територията и на двете страни.

" Това, което иракчаните ще чуят от Остин, е ангажимент за опазване на наличието на силите ни , само че не става въпрос единствено за военния инструмент. Съединените щати са необятно заинтригувани от стратегическо партньорство с държавното управление на Ирак ", уточни висшестоящ чиновник на защитата на Съединени американски щати, поискал анонимност.

Въпреки че " Ислямска страна " е надалеч от страховитата мощ, която беше в миналото, обособени кафези от нейни бойци не престават да работят в елементи от Северен Ирак и Североизточна Сирия.

Визитата на Остин има за цел и да поддържа отпора на иракския министър председател Мохамед ал-Судани против иранското въздействие в страната.
 Ирански ракети нападнаха консулство на Съединени американски щати в Ирак
Ирански ракети нападнаха консулство на Съединени американски щати в Ирак

Атаката е била осъществена против град Ербил

Подкрепяните от Иран милиции в Ирак направиха няколко ракетни офанзиви против американските сили и  Съединените щати и Иран бяха покрай пълномащабен спор през 2020 година, откакто американските сили убиха командващия Иранската революционна армия военачалник

" Мисля, че иракските водачи споделят нашия интерес И рак да не се трансформира в плацдарм за спор сред Съединени американски щати и Иран ", съобщи представител на защитата.

Остин ще се срещне със Судани, както и с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани, на фона на дълготраен спор по отношение на бюджетни прехвърляния и шерване на доходи от нефт сред националното и кюрдското държавно управление.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР