Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт заведе сина си

...
Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт заведе сина си
Коментари Харесай

Скандал с германския министър на отбраната заради полет с хеликоптер

Министърът на защитата на Германия Кристине Ламбрехт заведе сина си с държавен полет до ваканционно населено място, а по-късно той разгласява информация за полета в Instagram.

Политическите съперници на Ламбрехт прибавиха този към предходните рецензии по отношение на работата на Ламбрехт в министерството на защитата, което тя пое през декември, и подвигна градуса на напрежението измежду социалдемократите (СДП) на канцлера Олаф Шолц преди огромните държавни избори този уикенд.

Business Insider пръв заяви за пътуването в понеделник, като разкри, че 21-годишният наследник на Ламбрехт я е придружавал предишния месец, когато тя е летяла до северната провинция Шлезвиг-Холщайн, с цел да посети немските войски, а по-късно е пътувала до остров Зилт в Северно море на отмора.

Министерството на защитата съобщи, че Ламбрехт е работила законно по време на пътуването - уведомила е съответно длъжностните лица за проектите си няколко дни по-рано и е поела разноските за частното пътешестване от личния си джоб.

Но съперниците на държавното управление на Шолц и медийните коментатори укориха Ламбрехт за пътуването, като обявиха, че е политически безразсъдно да се употребява държавен превоз за частна отмора. Те означиха, че пътуването с трен от Берлин е щяло да отнеме по-малко от шест часа и че цената за един час за полет на хеликоптера е 5300 евро.

В сряда Ламбрехт се опита да постави точка на случката. Тя съобщи пред телевизия ZDF, че схваща рецензиите и допусна, че в ретроспективен проект може би е щяла да подходи по друг метод към пътуването. Но акцентира, че е направила всичко по разпоредбите и помоли за схващане, че е желала да поддържа близки връзки със сина си в изискванията на напрегнатата работа като министър.

Вълненията още веднъж отвориха националния спор за Ламбрехт, високопоставена социалдемократка, която след изненадващото си предопределение се опитваше да се отърси от репутацията, че не е добре готова да управлява отбранителната политика на Германия в изискванията на вилнееща в Европа война, написа „ Политико”.

Вниманието към Ламбрехт - някогашен министър на правораздаването и фамилията при канцлера Ангела Меркел, идва в неприятен миг за СДП на Шолц.

Партията му претърпя съкрушително проваляне на изборите в северната провинция предходната седмица, а през този уикенд е изправена пред напрегната конкуренция в Северен Рейн-Вестфалия, където социалдемократите се пробват да отстранят настоящ закостенял министър председател на провинцията от Християндемократическия съюз (ХДС) - главната опозиционна партия в Германия. Според изследването на изданието двете партии са с равни шансове за победа.

Политическа битка

Германските политици прекараха седмицата в разногласия за Ламбрехт.

" Между другото, пътуването до Зилт с трен лишава по-малко от шест часа от Берлин... Ако не може да се чака, че 21-годишен юноша ще премине през това, тогава не знам ", написа в Туитър Доротее Бер от баварския закостенял Християнсоциален съюз (ХСС), който съставлява най-голямата опозиционна група дружно с ХДС, по-голямата му сестринска партия.

Торстен Фрей от ХДС съобщи, че Ламбрехт " не трябва да бърка Луфтвафе с Луфтханза ", като я упрекна в " неприятен жанр ".

По-късно Министерството на правораздаването удостовери пред таблоида „ Билд”, че Ламбрехт е взела със себе си и сина си на седем пътувания в чужбина по време на ръководството на министерството.

Може би още по-притеснително за Ламбрехт е, че рецензиите идват и от съдружните сътрудници.

Мари-Агнес Щрак-Зимерман, началник на парламентарната комисия по защита и член на демократичната Свободна демократическа партия (СвДП), назова държанието на Ламбрехт " политически по неволя ", макар че отбрани правото на министъра понякога да върви на отмора.

Междувременно Михаел Рот, началник на парламентарната комисия по външни работи, самият той от СДП, съобщи в сряда, че " има няколко въпроса без отговор, които ще би трябвало да бъдат изяснени ", само че в същото време отхвърли апелите за оставка на Ламбрехт като неоснователни.

Ралф Щегнер, различен политик от СДП, не беше толкоз сериозен, като съобщи, че опозицията се пробва да " завоюва няколко евтини точки " единствено четири дни преди изборите в най-многолюдната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Ламбрехт дефинира медийните изявления и последвалите нападки като част от " акция " против нея. Но вредите може би към този момент са нанесени.

Възобновяване на дебата

Пътуването с хеликоптер възобнови диалозите в Германия по отношение на квалификацията на Ламбрехт за нейната работа.

В продължение на седмици тя беше подложена на критика, че не е ускорила работата на немските военни след нахлуването на Русия в Украйна.

Проучванията на публичното мнение също демонстрират, че германците не са удовлетворени от работата ѝ. Според последното изследване на немския седмичник „ Шпигел” Ламбрехт е на последно място по утвърждение измежду кабинета на Шолц.

Още преди Русия да нахлуе в Украйна, Ламбрехт беше осмивана за това, че разгласи, че Германия е изпратила 5000 защитни каски за Украйна - ход, който съответстваше на тогавашната немска политика, само че съгласно мнозина можеше да бъде по-добре комуникиран.

Откакто Германия взе историческото си решение да даде оръжие на Украйна, отменяйки дългогодишната възбрана за изпращане на оръжие в зони на военни дейности, Ламбрехт пое огромна част от виновността за бавните доставки, даже в случай че някои от проблемите са свързани с десетилетията нищожни разноски за защита.

Но съгласно бранителите на Ламбрехт огромна част от рецензиите, отправени към министъра на защитата, са сексистки оцветени.

През април в. " Билд " порица Ламбрехт за това, че е носила обувки на ток по време на боен банкет в Нигер, като цитира полковник, който споделя: " Тя просто не се учи. С високи токчета в най-опасната ни задача - срамно! "

Тогава някои разкритикуваха публикацията като ориентирана против дамите, а един от депутатите от СДП я назова " чист сексизъм ".

Тази седмица политикът от СДП Стегнер възобнови тематиката, като упрекна опозицията, че " няма какво друго да прави, с изключение на да приказва за ноктите на [Ламбрехт] или за високите ѝ токчета, вместо за това, което е направила до момента ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР