Луксозно издание с представителна извадка от творчеството на Франц Кафка

...
Луксозно издание с представителна извадка от творчеството на Франц Кафка
Коментари Харесай

100 години след смъртта на Франц Кафка излиза ново издание на „Завръщане у дома“

Луксозно издание с представителна извадка от творчеството на Франц Кафка излиза във връзка 100-годишнината от гибелта му – на 3 юни 1924 година В книгата „ Завръщане вкъщи “ са поместени определени разкази, фрагменти и мемоари на един от най-значимите писатели на ХХ в. Сред тях е „ Съзерцание “ – първият алманах на Кафка и едно от дребното неща, които издава приживе, – както и неговото именито „ Писмо до татко ми “. Съставител и преводач на съвсем всички текстове е Гергана Фъркова, която ги ревизира съгласно най-съвременните концепции за творчеството на писателя. „ Завръщане вкъщи “ ще е налична в положителните книжарници на 14 юни с логото на изд. „ Кръг “ и с корица на Кирил Златков.

Франц Кафка умира преди тъкмо век, само че до през днешния ден е считан за един от най-енигматичните създатели освен на своето време, а и изобщо. Многолик и сложен за обгръщане, с голям брой вътрешни взаимовръзки сред привидно диаметрално разнообразни текстове, той предлага на читателите необхватно литературно благосъстояние. Но можем ли да се докоснем до „ същинския Кафка “?

„ Завръщане вкъщи “, която за първи път излиза през 1993 година, събира подбрани къси разкази, фрагменти и персонални бележки на Кафка – в блян да показа в смален модел цялостното му творчество. В сборника се съчетават всички трендове, съвсем всички жанрове и колкото се може повече тематики от неговия разнороден книжовен свят...

„ Книгата изобилства с образци на жестове и мимики, толкоз присъщи за неповторимия изразителен жанр на Кафка, посредством които косвено се внушава чувството за външен и вътрешен дискомфорт “, показва в уводните си думи съставителката Гергана Фъркова. В актуалното издание преводите от 90-те години са модифицирани, тъй че да следват истинските факсимилета на ръкописите на Кафка и да се пренебрегне редакторската интервенция на първия им издател Макс Брод.

В сборника е поместена в целокупност първата книга (и едно от дребното неща), която Франц Кафка издава приживе – сборникът „ Съзерцание “ от 1912 година, в който се съдържат 18 миниатюри.

 Kafka-Zavrashtane-u-doma.jpg

Сред творбите, включени в „ Завръщане вкъщи “, попадат знакови произведения от творчеството на Кафка – да вземем за пример разказите „ Единайсет синове “, „ Кормчията “, „ Ужасен звук “ и „ Изпитание “, всеки от които изпраща читателя в разнообразни направления от необхватния свят на Кафка, с цел да очертае в последна сметка, доколкото е допустимо, по-плътен облик на литературното лице на създателя.

Важна част от изданието е и именитото „ Писмо до татко ми “ (в превод на Ива Иванова), което българските читатели добре познават от книгата „ Роден съм да пребивавам в самотност “ – представителна извадка от писмата на Франц Кафка до най-близките му хора. Просторният текст е ключ към творбите на Кафка, в който писателят се изправя против татко си и за пръв път, 5 години преди своята гибел, излага улика след улика за злодействата на тираничната му власт.

Новият алманах предлага на читателите и взор към определени персонални мемоари на Кафка. Сред това литературно завещание са и фрагменти от осем сини тетрадки, в които Кафка през 1917 и 1918 година записва свои афоризми, наблюдения, мисли, мемоари, даже и цели разкази. Бележките му от 1920 година, които води в специфична тетрадка, пък са оповестени напълно.

Луксозният том „ Завръщане вкъщи “ заема място до изданието с твърди корици на „ Роден съм да пребивавам в самотност “, също с корица на художника Кирил Златков. Освен че кореспондират образно едно с друго, двете издания са и скъп взор към гениалния книжовен глас и мъчителния персонален свят на Кафка.

Тази книга е и още едно издание на „ Кръг “, което открива велики създатели през личните им думи – дневници или писма. Епистоларният шедьовър на Винсент ван Гог „ Завинаги твой, Винсент “ може да се откри в два разновидността – с твърди и меки корици, magnum opus-ът на Фернандо Песоа „ Книга на безпокойството “ излезе с нов асортимент на текстовете и с илюстрации и оформление от Капка Кънева, а феновете на съветската класика могат да надникнат в интимния свят на Антон П. Чехов посредством неговите „ Лични бележници “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР