Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че модернизационният

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че модернизационният
Коментари Харесай

Каракачанов: След като докладът Терем е готов, ще се решава за проекта за бойни машини

Министърът на защитата Красимир Каракачанов сподели пред публицисти, че модернизационният план за бойни бронирани машини за Сухопътните войски не е преустановен.

Предложил съм да бъде прекъсната тази процедура от Министерския съвет, тъй като двете компании на финала са предложили по-високи цени от гласуваната сума от Народното събрание, сподели Каракачанов, който, дружно с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, приказва пред медиите след представянето през днешния ден на разбора на положението и подготовката на Въоръжените сили през миналата година, в границите на двудневната конференция на началника на защитата в София. С разбора се срещна и президентът и висш главнокомандващ Румен Радев.

Каракачанов изясни, че един вид бил да изиска от Народното събрание нарастване на сумата по плана за бойните машини, което счита за нецелесъобразно, освен поради пандемията, а тъй като е на мнение, че " при подобаващи условия можем да се впишем в естествените цени ", в случай че се трансформират някои от условията в тактико-техническото задание или се търсят други разновидности.

Възложил съм на " Терем " да ми изготви отчет дали е допустимо тази бронирана машина да бъде построена въз основата на напъните на българския военно-промишлен комплекс. Когато този отчет е подготвен, ще можем да се ориентираме по какъв начин да се подходи. Най-вероятно обаче, защото това ще отнеме време, ние ще подготвим цялата експертиза и считам, че е редно да не се прибързва, а идващото българско държавно управление, идващият министър на защитата или да я продължи, или да желае още пари от Народното събрание, да продължи нещата, разяснява Каракачанов.

Анализът беше доста справедлив, отчетохме динамична, сложна и предизвикателна година. Но общата оценка е, че армията се оправи ослепително със дилемите, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. Той добави, че ситуацията е такава, че би трябвало да се нагаждаме към нея и да се препланират действия, само че увери, че командирите и целият персонален състав са се показали уместно.

За посочен от президента проблем с нальота на летците и с образователната ни авиация, адмирал Ефтимов подсети проблемите през годините с финансирането на армията и, в частност, за Военновъздушни сили. По думите му обаче, както политическото, по този начин и военното управление са постигнали доста през последните години за възстановяване на положението на бойните самолети. Имаме какво да отчетем, това е позитивна наклонност, която би трябвало да запазим. Тенденцията в армията е позитивна, съобщи адмирал Ефтимов.

Министър Каракачанов разяснява, че през 2017 година вероятността е била " ужасяваща ", като напомни тогавашното положение и на изтребителната авиация, и на самолетите Су-25. Ако не бяхме подхванали ограничения да се ремонтират изтребителите МиГ-29 и да се ремонтират и модернизират Су-25, нямаше да имаме летящи самолети. Бяхме пред вероятността към края на 2019 година да няма нито един летящ аероплан Су-25, а сега към този момент са 8. Когато имаш един-два, три самолета в една авиобаза, няма по какъв начин летците да натрупат огромен нальот. Когато обаче имаш осем, към този момент естествено, че при повече изправни летателни средства, те ще натрупат нальот, разяснява Каракачанов, който добави, че казусът ще се преодолява, изключително и с идването на осемте нови Ф-16. Адмирал Ефтимов регистрира, че има проблеми, само че увери, че се работи и сме на финалния стадий, с цел да може да се усили броят на изправните образователни самолети.

Армията беше на първа линия против болестта с ковид, сподели Каракачанов и благодари на медиците от ВМА и другите военни лечебни заведения. Мобилизирахме и всички военнослужещи, които имат здравна подготовка, те са минали през образование за санитари, с цел да облекчат труда на лекарите и на медицинските сестри във военните лечебни заведения, добави министърът. Той още веднъж означи, че инфектираните измежду персоналния състав на армията са към 2 %, удостовери също, че има и няколко умряли за годината в пандемия - единият от които е бил учител във Военновъздушното учебно заведение, само че като цяло обстановката, по думите му, е под надзор. В тази връзка Каракачанов още веднъж отбрани решението за двата български кораба, подготвяни за учението " Посейдон-21 ", като естествена мярка при сегашните условия, напълно в полза на живота и здравето на българските военнослужещи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР