Министърът на околната средата и водите даде пресконференция за напредъка

...
Министърът на околната средата и водите даде пресконференция за напредъка
Коментари Харесай

Вижте как подобряват качеството на въздуха

Министърът на околната средата и водите даде конференция за напредъка по осъществяването на Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) 2014-2020 година и взетите решения на 11-ото съвещание на Комитета за наблюдаване на ОПОС, съобщи кореспондент на Novini.bg. В нея взе участие и ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 година Валерия Калчева.

Димов изясни по какъв начин ще могат общините да аплайват за средства по Приоритетна ос 5 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ от ОПОС.
Целта на процедурата е да се понижи замърсяването на атмосферния въздух посредством намаление количествата на ФПЧ 10 и Nox.
В програмата ще могат да се включват всички общини, които имат настоящи проекти за възстановяване на въздуха. Министърът разясни, че има и такива, които сега изготвят сходни ограничения.
Самите общини, стана ясно още, ще би трябвало сами да вземат решение по какъв метод би трябвало да употребяват средствата от Оперативна програма, с цел да има резултат. Парите ще бъдат ориентирани към семействата и няма да има дофинансиране, заяви още той.
„ Но каква ще бъде мярката, ще реши самата община “, сподели Димов и заключи: „ За нас е значимо да има краен резултат – по-чист въздух “.

ДОПУСТИМИ ДЕЙНОСТИ:

Мерки, адресиращи замърсяването от битовото отопление, като да вземем за пример:
-подмяна на стационарни самостоятелни и многофамилни домашен горивни устройства на твърдо гориво;
-поставяне на филтри за прахови частици на самостоятелни горивни инсталации;
-мерки за различно отопление на жилищни региони, състоящи се от
самостоятелни къщи и/или дребни многофамилни здания, употребяващи твърдо гориво за отопление;

Мерки, адресиращи замърсяването от публичния превоз, като да вземем за пример:
понижаване потреблението на стандартни горива в публичния превоз, подмяна на изпускателните устройства (retrofitting) на транспортните средства на градския транспорт;
-други спомагателни ограничения, разпознати като подобаващи от бенефициентите за реализиране задачите на проекта;

Мерки за привеждане на системите за мониторинг качеството на атмосферния въздух в сходство с условията на законодателството, при потвърдена и обоснована от общинските управляващи и способените органи нужда.

Първият стадий от Приоритетна Оценка за съвместимост 5 към ОПОС ще бъде отворен лятото на тази година, а вторият стадий ще започва идната година, осведоми министър Нено Димов Нено Димов е министър на околната среда и водите. Роден е през 1964... към профила.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР