Министърът на околната среда на Румъния Мирча Фекет заяви в

...
Министърът на околната среда на Румъния Мирча Фекет заяви в
Коментари Харесай

Пустиня: Южната част на Румъния се превръща в Сахара

Министърът на околната среда на Румъния Мирча Фекет съобщи в предаване на телевизия Диджи 24, че южната част на Румъния се трансформира в сахарска пустиня и че всеки ден се губят значими площи аграрни земи. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Министърът означи, че в другите региони на Румъния се следят рискови температурни разлики, което води мисълта към климатичните промени. Той заключи, че този месец са били издадени 1880 предупредителните кодове (жълт, оранжев, червен) за рискови метеорологични феномени и обърна внимание, че честотата и интензитетът на засушаването се усилват през последните 20 години.

По думите на министъра на околната среда този месец юли може да се окаже най-топлият в историята на измерванията, които се вършат от 120 години.

„ Всяка седмица сътрудниците ми споделят, че имаме нов температурен връх “, сподели Фекет. „ Наред с тези феномени, доста ни тревожи сушата, тъй като от статистическа позиция засушаването нараства като периодичност и интензитет с 29 % през последните 20 години “, означи той. „ Това значи, че имаме основни загуби в земеделието, компрометирани реколти, по-голям риск от горски пожари и липса на вода – както питейна, по този начин и за промишлеността и за напояване “, уточни Мирча Фекет.

Румъния не е пощадена от климатичните промени – замърсяването и неподходящите метеорологични феномени не стопират на границата на която и да е страна, подсети министърът.

„ Южната част на Румъния се трансформира в сахарска пустиня, правилно – в дребен мащаб, само че всеки ден губим значими аграрни терени “, означи той и уточни, че с това събитие управляващите могат да се борят единствено по един метод – посредством залесяване, с вярата, че ще съумеят да спасят земеделските площи.

Министърът на околната среда уточни, че всяка година в Румъния има по няколко хиляди горски пожари. По думите му Инспекторатът за изключителни обстановки е провел доста добра осведомителна акция за популацията във връзка с заплахата от горски пожари, заплахата при палене на стърнища и прочие Той напомни, че са били увеличени и санкциите за съзнателно палене на аграрни терени.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР