Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че

...
Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че
Коментари Харесай

Вече няма опасност за замърсяване на Черно море от Нова Каховка, увери екоминистърът

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че тематиката за чистотата на водата по българското Черноморие повече няма съображение да се повдига по отношение на нещастието в язовир " Нова Каховка " в Украйна, откакто стената му беше взривена.

" Чистотата на морската вода е нещо, което непрекъснато се следи и би трябвало да следим ", уточни той и прикани всеки, който забележи нещо неправилно, да вземем за пример заустване на фекални води в морето, да уведоми незабавно ековедомството.

" От началото на войната Черноморието и въздухът в тези региони се следи доста от близко ", увери още Юлиян Попов и означи, че е разговарял с румънския си сътрудник, който не могъл да разбере от кое място идват суматохата и паниката в България за чистотата на водата.

" Казусът " Нова Каховка " и екологичното заличаване на Украйна е доста сериозен проблем, само че той е на територията на Украйна ", означи още министърът.

Коментира, че има и доста дейна агитация от страна на Русия за да бъде провален туристическият сезон в България и Румъния.

Увери, че подопечното му министерство е работило доста интензивно, с цел да може да дава непрестанно справедлива информация за чистотата на черноморските води.Във връзка с договарянията с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възобновяване и развиване в частта за отделяните излъчвания, Попов удостовери, че сега се работи върху опция, която България да предложи пред Брюксел.

Няма никакъв късмет въглищните централи да работят до 2038 г.

" Тя ще е с фокус върху енергийната успеваемост - да се отдели по-голям запас върху енергийната успеваемост и разрастването на възобновимите енергийни източници. Когато предложим този пакет, мисля, че с Европейската комисия ще се разберем елементарно. Но ние сме разпънати сред нещо, което сме дали обещание, и нещо, което Народното събрание е приел и е рамка, от която не можем да се измъкнем. Но ще намерим решение в договарянията с Европейската комисия ", посочи екоминистърът.

Подчерта, че няма никакъв късмет въглищните централи да работят през 2038 година Правителството обаче щяло да предложи държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да бъде непокътната като стратегически запас, който да бъде активизиран при положение на рецесия.

" За въглищните централи хоризонтът е пазарен, сега работят или на загуба или със специфична поддръжка. Частните централи ще стартират да напущат въглищното произвеждане още през идващите години. 2038 година е доста надалеч, няма никакъв късмет тогава да имаме въглищно произвеждане ", разяснява още Юлиян попов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР