Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов,

...
Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов,
Коментари Харесай

В МОСВ подписаха Хартата за устойчив туризъм в България

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов, заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева и представители на туристическия бизнес подписаха Хартата за резистентен туризъм в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.


„ Това е една забавна история, която стартира, когато не просто инициирахме, само че и основата на самата харта беше подготвена. Тогава бях министър в служебно държавно управление и това, което ни тласна в тази посока, беше въпросът „ Пирин “ и ски курортите в Пирин, защото тогава беше доста нагорещена тематиката с Банско “, сподели Попов. Той добави, че тогава си дава сметка, че един от проблемите на Банско е, че самият развой на обмисляне, договаряне, диалог сред общини, бизнес, жители, спортисти и всички заинтригувани страни е надълбоко нарушен и даже фиктивен.

Екоминистърът в оставка показа, че тогава дружно с екипа си изследват интернационалния опит и въз основата на това организира голям брой съвещания с всички заинтригувани страни.

„ Хартата не е в действителност наша. Ние сме по-скоро модератор на този развой, тъй като на нас ни би трябвало. Нашата работа ще бъде по-лесна, в случай че обществото, общините, бизнесът поддържат връзка между тях по-добре, схващат се и се преценяват с устойчивостта на туризма в най-широк смисъл на думата “, съобщи Попов.

Министърът на околната среда в оставка разясни, че не става въпрос просто за хотели, за туристически бизнес, а за нашето взаимоотношение с природата, в това число за разходки в планината, запазване на дюните и така нататък

„ Това е и обяснението за какво целият този развой е по-скоро при нас, в сравнение с някъде другаде. Но още веднъж споделям, ние играем ролята на някакъв модератор. И съм доста удовлетворен, че се образува работна група, с цел да забележим дали това, което беше направено преди 10 година е към момента съответно. Вкараха се някакви редакции и в този момент, с цел да не остане да лежи в досиетата още 10 години, взехме решение просто да я обявим и да я предоставим на гражданския, общинския и бизнес бранш като нещо, което те биха могли да споделят “, изясни той.

Заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева съобщи от своя страна, че Хартата за резистентен туризъм в България е една чудесна платформа за това локалният бизнес, районният бизнес, туристическият бизнес като цяло в нашата страна, институциите и неправителствените организации да се обединят в името на един от главните цели на Министерството на туризма, а точно България да бъде целогодишна туристическа дестинация, осъществяваща резистентен и виновен туризъм. „ Често споделяме България е страна с невероятна природа – това е по този начин. Тази природа следва да я пазим както в сърцата си, по този начин и в мозъците си, по този начин и с дейностите си и това е част от идеята резистентен туризъм “, акцентира тя.

По думите ѝ наличието на представителите на туристическия бизнес значи, че полезностите и идеята са споделени. „ На този стадий да действаме с писалка, а по-късно и с каузи и съответна активност “, сподели още Георгиева. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР