Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди незабавно
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Незабавно предприемаме мерки, за да опазим Байкушевата мура

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова разпореди неотложно да се пристъпи към съответни дейности, с цел да бъде опазена и съхранена Байкушевата мура, откакто ревизира през днешния ден на място положението на най-старото иглолистно вековно дърво в България.

Проверката бе инициирана след сигнал от шефа на парка Росен Баненски до управлението на министерството, че е установено изкривяване на клон на вековното дърво с диаметър към 40 см.

При визитата си министър Карамфилова дружно с екипите на Дирекция “Национална работа за отбрана на природата ”, на Дирекция Национален парк (ДНП) “Пирин ”, и специалисти от Института по гората при Българска академия на науките, Лесотехническия университет и Лесозащитна станция- София начертаха проект за деяние, съгласно който ще бъдат осъществени проучвания на цялостното положение на дървото. След това учените следва да създадат обосновани оферти за съответни дейности в кратковременен и дълготраен проект.

Министър Карамфилова изрази безапелационното си мнение, че е нужен детайлизиран проект за деяние за запазване на дървото, с съответни периоди и отговорници. “Учените следва да предложат разновидността, по който да работим дружно. Вярвам, че с опита и научните познания ще спомогнете за установяване на подходя за толкоз виновната обстановка, в която се намираме ”, сподели тя, като подчертава и на нуждата да сеизвършва регулярен мониторинг на положението на дървото.

“Всеки развой би трябвало да бъде ръководен, тъй че да сеима опция за реакция. Не можем да си позволим да поемем даже и дребен риск, когато приказваме за опазването на подобен народен знак. Байкушевата мура е скъпо естествено благосъстояние. Освен това е и най-посещаваният дендрологичен обект в страната ”, добави министър Карамфилова.

Предстои да бъдат обследвани разнообразни елементи от дървото, с цел да се ревизира положението и на останалите клони и цялостното му положение. Първият скрийнинг ще даде визия по отношение на протичащи гнилостни процеси и какъв е относителният им дял.

Байкушевата мура ще бъде изследвана със профилирана техника – томограф и резистограф, от експерти със стабилен опит в поддръжката на дървета, което ще даде насочна точка за последващите дейности за съхранението на дървото.

Най-старото иглолистно дърво ще може да бъде следено от туристите от разстояние, а достъпът ще остане стеснен, до момента в който не бъдат подхванати ограничения, тъй че да се обезпечи цялостна сигурност за посетителите.

Предвид значимостта на Байкушевата мура, за всяко подхванато деяние по опазването на дървото, обществеността ще бъде осведомена.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР