Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди
Коментари Харесай

Карамфилова: В България вече има две нови защитени територии

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова издаде заповеди за оповестяване на две нови предпазени територии в категорията „ предпазена околност “ - предпазена околност “Туфеста острица” в землище на село Горно Вършило, община Септември, област Пазарджик и предпазена околност „ Долно Черковище” в землището на с. Долно Черковище, община Стамболово, област Хасково.

Защитена околност “Туфеста острица” е с повърхност от 6,889 дка и е оповестена по предложение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пазарджик в сходство със Закона за предпазените територии за запазване на заплашен растителен тип - туфеста острица и неговото местообитание.

В предпазената околност се не разрешават действия, които могат да доведат до унищожаването на екземпляри от растителния тип туфеста острица и неговото местообитание, като да вземем за пример: смяна в предназначението и метода на трайно прилагане на земята; строителство с изключение за поддръжка, ремонт и реорганизация на съществуващи съоръжения; разораване; паша и други.

Защитена околност „ Долно Черковище “ се простира на 4691,116 дка и е оповестена по предложение на община Стамболово, Българско Дружество за отбрана на птиците, Природозащитно съдружие „ Биосфера “ и Българска фондация „ Биоразнообразие “ и е подкрепено от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.

Защитената околност е оповестена за запазване на местообитанията на предпазени, редки и застрашени растителни типове и скотски типове. Растителните типове включват вкл: Бяла змийска трева, Румелийски тръбоцвет, Нежен лопен, Черноморска ведрица и други.

Животински типове включват дъждовник, огромна (кафява) крастава жаба, шипобедрена костенурка, шипоопашата костенурка, обикнoвена блатна костенурка, египетски лешояд, скален орел и други

Предстои обявяване на двете заповеди в Държавен вестник.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР