Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир

...
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир
Коментари Харесай

Ревизоро гледа от първия ред какво се случва на язовир "Студена" СНИМКИ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „ Студена “, на който през днешния ден стартира следено изпускане. На място бяха и регионалният шеф инж. Емил Костадинов и шефът на ВиК Перник Борислав Иванов.

Към момента се изпускат сред 3000 и най-много до 4000 л/сек.

„ Нещата са под надзор, сега язовирът е на равнище от 23,2 млн. куб. метра при потенциал от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е поради изобилните превалявания. Няма заплаха за популацията все още и няма и да има “, увери министър Емил Димитров.



„ Ние сме се прецизирали с шефа на ВиК, поради това че язовирът още при започване на зимата е цялостен, да го държим на равнища сред 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, по тази причина по всяка възможност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато пристигна пролетта ще го допълним “, посочи министърът.



Областният шеф инж. Емил Костадинов уточни, че още в петък преди да стартират дъждовете в късния следобяд са имали среща с министъра и шефа на ВиК. Оттогава е в непрекъснат контакт с тях и следи обстановката.



„ В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК надлежно предприе нужните дейности и по този метод има следено пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е мощен “, изясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в действително време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„ Изпускат се дребни количества вода, с цел да не се натоварват реките след язовира. В непрекъснат контакт сме с сътрудниците по поречието на река „ Струма “, съобщи шефът на ВиК-Перник Борислав Иванов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР