Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум

...
Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум
Коментари Харесай

Над 84 000 сгради са пострадали от земетресенията в Турция

Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум разгласи публично, че общо 84 726 здания са били развалени при земетресенията от 6 февруари, които провокираха безпорядък в 10 провинции в южната част на страната. Министърът приказва в центъра за реакция при бедствия в Адана - една от 10-те наранени провинции.

Курум заяви, че екипи на министерството му са прегледали до момента 684 000 здания в засегнатите от земетресението провинции и са открили, че 84 726 здания са срутени, мощно развалени или се нуждаят от неотложно разрушение. Той добави, че в провинциите са изпратени над 7300 чиновници, които да проучат вредите, а единствено в Адана 148 здания са в тази категория. Той прикани локалните поданици да стоят настрани от мощно развалените здания заради риска от сриване, даже в случай че желаят да приберат имуществото си.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще стартират възобновяване на нови жилища през март и че задачата е строителството да завърши в границите на една година. Курум съобщи пред кореспонденти, че при започване на март ще бъдат извършени едновременни обществени търгове, а органът за жилищно строителство на страната TOKI ще управлява строителството. Той посочи, че над 1,1 млн. жилища, издигнати от органа, са издържали макар земетресенията и новопостроените здания също ще бъдат толкоз здрави. " Търсим най-хубавия терен и най-хубавото място за попречване на опустошения при възможни бъдещи трусове ", сподели той.

Макар че последните трусове са наречени " бедствието на века " заради големия си мащаб и извънредно високия брой жертви, земетресенията не са нищо извънредно, защото в цялата страна се случват хиляди земетресения. По-голямата част от Турция е ситуирана на Анатолийската тектонска плоча, която се намира сред две огромни плочи - Евразийската и Африканската, и една по-малка - Арабската. Тъй като по-големите Африканска и Арабска плоча се изместват, Турция безусловно е притисната, до момента в който Евразийската плоча попречва всяко придвижване на север. По този метод Турция се намира на няколко разломни линии. Най-опасната разломна линия в страната е Северноанатолийската разломна линия (NAF), където се срещат Анадолската и Евразийската плоча. Тя се простира от южната част на Истанбул чак до североизточната част на страната. В историята NAF е предизвиквала опустошителни трусове./БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР