Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на
Коментари Харесай

Просветният министър предлага мораториум за нови висши училища

Министърът на образованието Красимир Вълчев предлага мораториум върху разкриването на нови висши учебни заведения. " Едно предложение на съвета на ректорите, което ние обсъдихме и те одобриха още предходната година, предвиждаме да го внесем дружно със Закона за променени и допълнение на Закона за висшето обучение ", разясни Вълчев и добави: " Ние считаме дружно с тях, че мрежата е достигнала лимита си на териториално и профилно разгръщане и от по-нататъшното разгръщане няма да завоюва нито достъпа до висше обучение, нито репутацията му ".

400 милиона лв. повече ще има в системата на образованието през идната година. 40 милиона от тях са планувани за висшето обучение. Увеличението ще бъде разпределено след сложна оценка за качеството и няма да е на брой студенти, а ще зависи оценката за образователната, научната активност и реализацията, сподели министърът на образованието Красимир Вълчев.

" Всички университети, по всяко едно професионално направление по реда на разпореждане 328 се пресмята коефициент, според, който коефициент се понижава или се усилва финансирането на един учащ. Ние желаеме повече студенти да се образоват в професионални посоки, където имаме максимален предстоящ дефицит на пазара на труда, това са инженерните, педагогическите, в професионално направление " Икономика ". Намаляваме финансирането за тези, които са с ниска оценка, въпреки това усилваме за тези, които са с висока оценка. Ние ще увеличим финансирането, само че това става редом с понижението на приема ", изясни министърът.

330 милиона лв. са планувани за нарастване на учителските заплати следващата година, 29 милиона за непедагогическия личен състав, ще се усилят и средствата за закуски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР