Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че спорните текстове, свързани

...
Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че спорните текстове, свързани
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Спорните текстове в новите учебници по история ще бъдат променени

Министърът на образованието Красимир Вълчев удостовери, че противоречивите текстове, свързани с интервала 1944-1989 година, в учебниците по история за 10-ти клас ще бъдат изменени.

Имаме препоръчани редакции от издателствата. Можем да кажем, че три от петте учебника могат да бъдат одобрени. Другите две издателства - не желая да ги персонализирам, може би ще създадат още спомагателни промени. Учебници ще има на 15 септември, съобщи Вълчев, представен от БНР.

Преди две седмици фондация "Истина и памет " излезе с петиция, в която се показва, че са премълчани основни обстоятелства и събития от българската история в интервала 1944-1989 година и интервала на прехода към народна власт след 1989 година, с манипулативното, подвеждащо или тенденциозното им показване в новите учебници по "История и цивилизации " за 10-ти клас.

Цитира се и информация от уебсайт, публикуващ разкритите документи на Държавна сигурност, съгласно който в новите учебници е спестена информация за концлагера "Белене ", атеизма, репресиите против църквата, а възродителният развой е показан манипулативно.

Дни след рецензиите Министерството на образованието замрази краткотрайно процедурата по одобряването на учебниците.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР