Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно

...
Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно
Коментари Харесай

Министърът на образованието откри реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС

Министърът на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов дружно с ректорът проф. доктор Димитър Димитров и представители на управлението на университета и Студентски съвет прерязаха лентата на напълно реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС.

Блок 61А е вторият от трите блока на УНСС, който беше напълно освежен със средства отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 година, което включва замяна на всички съоръжения - ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, замяна на всички подови настилки и порти, ремонт на покрива, замяна на дограма и слагане на топлоизолация. Балконите са остъклени, което доста усилва жилищната повърхност. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички пространства. Всичко, подлежащо реорганизация е осъвременено и актуализирано. Първият напълно реновиран блок 55Г беше открит през юни 2022 година

„ Да ни е честита новата облага ", сподели ректорът проф. доктор Димитър Димитров и акцентира, че разликата сред реновираните и общежитията и останалите е видна. „ Искаме всички блокове на УНСС и в целия Студентски град да наподобяват по този метод, само че с цел да се случи това се изисква доста работа и административен потенциал. Този вход е реновиран и благодарение на нашите студенти и на Студентски съвет, които помогнаха за външното саниране. От тези, на които бяха отпуснати средства, УНСС е един от първите, които имат към този момент два напълно реновирани входа. Доста старания постави ректорското управление и управлението на отделение " Студентски столове и общежития ", с цел да присъстваме през днешния ден на това събитие. Искам да отбележа и приноса на предходните министри на образованието и науката - Красимир Вълчев и акад. Николай Денков, по времето на които бяха гласувани и опуснати средствата. Благодаря, несъмнено, и на министър Пенов за поддръжката да получим средствата и да приключим сполучливо ремонтите ", сподели проф. доктор Димитър Димитров.

„ Искам да отбележа, че в образованието има последователност и предходните министри и аз следваме тази стратегия, която е ориентирана към подобряването на средата на живот на студентите, тъй като в случай че желаеме да привличаме студенти и да ги ангажираме в просветителния развой, това значи те да имат и естествени битови условия ", министър Сашо Пенов и добави: „ Аз съм виждал студентски общежития и в други страни и мога да кажа, че сега по този начин ремонтираните блокове са сравними и дори в доста връзки доста по-добре ремонтирани от общежития в други европейски страни. Също по този начин с наслада научих за опита, който имат в УНСС, а точно по какъв начин употребяват средства, които са от студентите с цел да могат да ги насочват към обновяването на сградния фонд на общежитията, което е една доста потребна процедура, бих се радвал тази процедура да бъде употребена и от други университети ".

„ Щастлив съм, че участвам на това събитие ", съобщи ръководителят на НПСС Даниел Парушев и уточни: „ Изобщо не съжаляваме, когато преди две години МОН и НПСС взехме решение кои блокове да бъдат ремонтирани и да се провиснал средства точно на УНСС, за ремонт на три входа, тъй като УНСС е един от дребното университети в страната, които запълват оптималния потенциал на студентските си общежития. Днес се открива една база, която е с над 300 кревати. УНСС са измежду дребното университети, които съумяха да завършат сполучливо обновяването на своята база. "

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерския съвет с дейното подпомагане на НПСС по стратегия за поправки на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лв. за главен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

В рамките на визитата си в УНСС министър Сашо Пенов прегледа Центъра за видеонаблюдение, построен със лични средства и дарения от компании, сътрудници на УНСС, и ситуиран в блок 53, вх. Б. Той разполага с над 300 камери, които непрекъснато предават онлайн, както и детска стая в блок 55Г. Стаята е втората такава облага в помощ на студентите с дребни деца. Първата беше открита през месец януари в блок 53Б.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР