Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно

...
Министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов заедно
Коментари Харесай

Министърът на образованието откри реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС

Министърът на образованието и науката проф. доктор Сашо Пенов дружно с ректорът проф. доктор Димитър Димитров и представители на управлението на университета и Студентски съвет прерязаха лентата на напълно реновираният блок 61А на студентските общежития на УНСС, оповестиха от пресцентъра на УНСС

Пламен Пенев, изпълнителен шеф на отделение " Студентски столове и общежития ", Ангел Стойков, ръководител на Студентския съвет при УНСС, Даниел Парушев, ръководител на Националното посланичество на студентските препоръки, проф. доктор Димитър Димитров, проф. доктор Сашо Пенов, проф. доктор Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес съдействие и студентски политики на УНСС. 

Блок 61А е вторият от трите блока на УНСС, който беше напълно освежен със средства отпуснати с Постановление № 219 на Министерски съвет от 17.08.2020 година, което включва замяна на всички съоръжения – ВиК, електро и топлоснабдяване, асансьорни уредби, абонатни станции, замяна на всички подови настилки и порти, ремонт на покрива, замяна на дограма и слагане на топлоизолация. Балконите са остъклени, което доста усилва жилищната повърхност. Подменени са всички мебели, стенните и таванни покрития във всички пространства. Всичко, подлежащо реорганизация е осъвременено и актуализирано. Първият напълно реновиран блок 55Г беше открит през юни 2022 година

" Да ни е честита новата облага ", сподели ректорът проф. доктор Димитър Димитров и акцентира, че разликата сред реновираните и общежитията и останалите е видна.

" Искаме всички блокове на УНСС и в целия Студентски град да наподобяват по този метод, само че с цел да се случи това се изисква доста работа и административен потенциал. Този вход е реновиран и благодарение на нашите студенти и на Студентски съвет, които помогнаха за външното саниране. От тези, на които бяха отпуснати средства, УНСС е един от първите, които имат към този момент два напълно реновирани входа. Доста старания постави ректорското управление и управлението на отделение " Студентски столове и общежития ", с цел да присъстваме през днешния ден на това събитие. Искам да отбележа и приноса на предходните министри на образованието и науката - Красимир Вълчев и акад. Николай Денков, по времето на които бяха гласувани и опуснати средствата. Благодаря, несъмнено, и на министър Пенов за поддръжката да получим средствата и да приключим сполучливо ремонтите ", сподели проф. доктор Димитър Димитров.

" Искам да отбележа, че в образованието има последователност и предходните министри и аз следваме тази стратегия, която е ориентирана към подобряването на средата на живот на студентите, тъй като в случай че желаеме да привличаме студенти и да ги ангажираме в просветителния развой, това значи те да имат и естествени битови условия “, министър Сашо Пенов и добави: " Аз съм виждал студентски общежития и в други страни и мога да кажа, че сега по този начин ремонтираните блокове са сравними и дори в доста връзки доста по-добре ремонтирани от общежития в други европейски страни. Също по този начин с наслада научих за опита, който имат в УНСС, а точно по какъв начин употребяват средства, които са от студентите с цел да могат да ги насочват към обновяването на сградния фонд на общежитията, което е една доста потребна процедура, бих се радвал тази процедура да бъде употребена и от други университети ".

" Щастлив съм, че участвам на това събитие “, съобщи ръководителят на НПСС Даниел Парушев и уточни: " Изобщо не съжаляваме, когато преди две години МОН и НПСС взехме решение кои блокове да бъдат ремонтирани и да се провиснал средства точно на УНСС, за ремонт на три входа, тъй като УНСС е един от дребното университети в страната, които запълват оптималния потенциал на студентските си общежития. Днес се открива една база, която е с над 300 кревати. УНСС са измежду дребното университети, които съумяха да завършат сполучливо обновяването на своята база ".

Средствата за ремонта на блока са отпуснати от Министерския съвет с дейното подпомагане на НПСС по стратегия за поправки на студентските общежития. Това е целево финансиране от над 10 млн. лв. за главен ремонт на блокове 55В, 55Г и 61А.

В рамките на визитата си в УНСС министър Сашо Пенов прегледа Центъра за видеонаблюдение, построен със лични средства и дарения от компании, сътрудници на УНСС, и ситуиран в блок 53, вх. Б. Той разполага с над 300

камери, които непрекъснато предават онлайн, както и детска стая в блок 55Г. Стаята е втората такава облага в помощ на студентите с дребни деца. Първата беше открита през месец януари в блок 53Б.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР