Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във

...
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе участие във
Коментари Харесай

Министър Кралев: Спортният сектор в Европа се нуждае от план за действие за справяне с последиците от пандемията

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев взе присъединяване във видеоконференция на министрите на спорта в Европейския съюз по отношение на въздействието на COVID-19 върху бранш " Спорт ". В срещата се включи и европейският комисар с сектор “Иновации, проучвания, просвета, обучение и юноша ” Мария Габриел.

„ Спортният бранш в Европа се нуждае от проект за деяние за справяне с последствията от пандемията COVID-19 за спорта. Трябва да подсигуряваме, че спортният бранш дава отговор на изискванията за приемане на средства от Европейски Съюз, в това число посредством структурните фондове, глава „ Спорт “ на стратегия „ Еразъм+ “ и всички други съответни стратегии на Европейски Съюз “, сподели министър Кралев.

Спортният министър уточни, че ограниченията, които държавното управление на България вкара в битката с COVID-19, демонстрират отлични резултати. Но разпоредбите за физическо разграничаване и затварянето на спортните уреди вършат невероятно нашите спортисти да продължат тренировките си, както нормално.

„ Това не спря мощния дух и новаторското мислене на нашите спортисти, треньори и състезателен личен състав. Много от тях ползват новаторски решения за тренировки вкъщи и употребяват цифровите технологии освен за връзка, само че и за основаване и шерване на качествени подготвителни режими. Радвам се, че онлайн мотивацията, идваща от спортното придвижване, оказва позитивен резултат и върху нашите жители, които интензивно поддържат форма в домовете си. България с наслада поддържа и акцията на Европейската комисия „ BeActiveAtHome “, добави Красен Кралев. Важна роля за триумфа на сходни начинания имат и медиите, които ги разпространяват. Заедно с една от най-гледаните национални малките екрани в България bTV, Министерството на младежта и спорта инициира платформата ”Играй и спортувай у дома ” за поддържане и възстановяване на физическата форма на децата. Изявени български спортисти ще показват на наличен език от екрана комплекс от извършения, съобразени с възрастта на обособените групи подрастващи.

Красен Кралев изрази признателност, че българското държавно управление, отпред с премиера Борисов, призна спорта като един от секторите, отговарящи на изискванията за незабавна финансова помощ. „ България вкара мярка, която разрешава субсидиране на 60% от заплатите на чиновниците на сдруженията, притежаващи или ръководещи спортни бази за период до 3 месеца. Собствениците им могат да аплайват за това подкрепяне, като се цели да се сведе до най-малко съкращаването на чиновници “, уточни той.

Министър Кралев разясни, че е в непрекъснат контакт с всички спортни федерации и е направил всичко в пълномощията му да няма промени в бюджетите им за 2020 година макар огромния брой анулирани надпревари и невъзможността да продължат ежедневното си действие. „ Ще създадем всичко допустимо да използваме бюджетите, предопределени за надпревари, за подготвителни лагери и други подготвителни действия. В развой сме на правене на проект за поетапно възобновяване на подготвителните действия. Заедно със спортните федерации сега търсим вероятни решения за актуализиране на националните спортни календари, което не е лесна задача, защото би трябвало да бъдат съобразени и с европейските и интернационалните календари и с премахването на рестриктивните ограничения в международен мащаб “, сподели още той.

Спортният министър смята за належащо да се подсигурява наличното национално и европейско финансиране за поддържане на работните места в бранша и подкрепяне на организациите с техните настоящи разноски, когато това е допустимо. „ Наша отговорност е съответно да осведомяваме бранша за всички налични принадлежности и да осигурим по-лесен достъп до тях “, добави Кралев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР