Министърът на културата професор Велислав Минеков отговори на въпроси във

...
Министърът на културата професор Велислав Минеков отговори на въпроси във
Коментари Харесай

Минеков във Властта говори: Държавата е плащала милиони на медии, които бълват фалшиви новини |

Министърът на културата професор Велислав Минеков отговори на въпроси във фейсбук страницата на Министерския съвет. Живата връзка е част от самодейността на служебното държавно управление " Властта приказва ". Водещ и модератор на въпросите в лайвстрийма бе известната Youtube влогърка Флора Стратиева.

Ето какво сподели министър Минеков в отговор на въпросите, заложени онлайн:

Гробницата в Караново и Александрово: В Караново казусът е като в Александрово – това са обекти, които са забравени от страната. В Александрово са употребявани огромни средства и е направено значимо копие на гробницата. Парите са от фондацията на японския император. Но оригиналът е пропуснат. Нужни са големи средства – може би към 1 000 000 лв., с цел да се подържа избран климат в гробницата, с цел да не се появяват гъби.

Караново – такова богатство не знам дали заслужаваме. В света има доста малко такива исторически обекти. Не мога да схвана за какво там гробницата е изоставена по този метод. Проследих какво се е случвало сред министерството и общината – прекачване на отговорност, обвинявания чий е този обект. В момента е тъжно – покрито е с пластмаса. Трябват вложения – за инфраструктура, за социализация. Трябва да спасим това богатство.

Халите: Това е проблем, подложен от купувачите преди 2 или 3 години. Странно е, че тогава въпросът не е изваден на светлина, че не е имало публични разисквания. Но в тази ситуация Министерството на културата не е в компетенциите си да се произнася. Ще държим да се подържа външната структура, само че не можем да забраним активност.

Европейска комисия е пратила писма за авторското право и директивите. Ще би трябвало да ги осъществим. Но не мога да ви кажа в какъв период, тъй като за мен това е напълно нов проблем. Аз желаех пояснения и занапред би трябвало да го решим. Следващата седмица ще сме заети с това.

Проверки на българските културни институти в чужбина: Трябва да има комисия в уголемен състав, защото и аз се колебая в активността на културните ни институти в чужбина. Правилникът за работа съвсем не се съблюдава. Средствата са впечатляващи. 122 000 лв. има разход за транспортни услуги. Институт получава 55 000 лв., а активност на института не се вижда. В отчетите срещам термин „ фестивал, показан пред диаспората “ . Работата на тия институти не е единствено да се грижат за диаспората, а да показват нашата просвета в чужбина. За страдание, фестивалите са по-скоро разходки. Имало е традиция, в която министърът е настанявал в тези институти свои хора. По времето на Коронавирус тези институти са се занимавали с лъчение на филмчета. А в такава обстановка, вместо да седят там, са можели всички екипи да се приберат в България. Да, би трябвало да има комисия за работата на институтите.

Колекцията на Васил Божков: Местенето на сбирките на Божков не е решение на Министерството на културата. Отправихме документално искане до прокуратурата предметите да бъдат прибрани и съхранявани. Например в хранилищата на Българска народна банка. Обектите съставляват полезност и на международния пазар. Доколко са истински – не знам, това би трябвало да каже прокуратурата. Трябва да стане ясно и по какъв метод са попадали в сбирката предметите. Странно е по какъв начин трима министри са одобрявали тази сбирка. Може би прокуратурата би трябвало да ги попита.

Директори на театри, опери и оперети - би трябвало ли да има за тях период на мандата? Вече е обсъждано. Работим по нова методика. Видях всички състезания. Тук министърът по досегашната методика е имал значима роля. И е можел да избере „ подобаващи “ хора. Необясними са комисиите за избор на шеф. В тях има маргинални организации. Това е реплика на жури. Мандатността в Европа е не повече от 2 мандата. Виждам там възнаграждения, които са съмнителни, представления, които са съмнителни. Има една замяна на услуги в тая общественост. Бедата обаче е в мълчанието. Тази общественост мълча 12 години и разрешиха дерибеи да ръководят културата. Има доста проблеми. Ниското възнаграждение да вземем за пример.

Фалшиви читалища: Читалищата се ръководят от кметове. А кметовете са политически лица. И читалищата постоянно се трансформират в политически клубове.

Плиска и паметниците: Основният проблем е Законът за културно завещание. Другият проблем е смазването на Националния институт за недвижимо културно завещание от предходните ръководещи. Целта е корупция. Има невидима, само че има и законна корупция. Когато от подписа на министъра зависи всичко, резултатът е налице. Дали сме оферти по какъв начин да бъде поправен законът.

Двойната къща – аз участвах в митингите за Двойната къща. Пред очите на протестиращите къщата бе съборена. Впоследствие се разбра, че е предлаган рушвет на министър. За страдание ние не сме следователи, би трябвало ни помощ. И за избавяне, само че и за търсене на отговорност.

Борбата с подправените вести: Когато видите кой е плащал на медиите, които бълват подправени вести, ще разберете какво тъкмо се случва. Сумите са в голям размер – от министерства, държавни организации, кметства. Това са големи средства – милиони. Имаме медийни услуги на " Ръководство въздушно придвижване "   – насочила е големи пари за медийни услуги. Каква потребност има радарна работа от медийни услуги?

Борисов и парите за  4 " значими " обекта - 1 800 000 лв.:  Това бе част от серията „ предизборни дарове “. Лошото е, че аз би трябвало да положа подписа си под това. Сумите трябваше да бъдат дадени в този момент, от служебното държавно управление. Помните и концепциите за премиите на артистите в България с по 500 и с по 300 лв.. Имало е една доста обидна комисия. Когато стъпих в министерството, подписът бе мой. Тоест – служебното държавно управление заплати предизборните решения на предходното. А въпреки това, Народното събрание в никакъв случай не се е занимавал със систематичния проблем за пенсиите на културните дейци.

Облекчен експорт на творби на изкуството: В момента нещата са стигнали до Министерството на финансите. Това е нещо, което ще свършим сигурно. 2009, 2013 съм внасял сходни оферти, СБХ също имаше сходни оферти. Нищо не се случи години наред. Практиката е обидна, комплицирана, неприятна. Чакам решението на митниците и МФ.

80 милиона за възобновяване на културата и казусът с НФК: С управителния съвет на НФК работим мъчно. Не можем да изберем шеф, а това затруднява. Ако не изберем, е изцяло допустимо да загубим тази сума. 2013 е трябвало да стартират отчисления от хазарта към културата. Между 50 и 60 милиона лв. не са постъпили в бюджета на МК. Това може би е като тези 700 милиона, забравени от Влади Горанов при хазарта.

Национална гимназия за антични езици и просвета: Преди няколко дни подписах решение за ремонт на постройката. Бедата е в разделянето на двете здания – едната в покрайнините на София. Там бяха потрошени 5 милиона и половина. Това бе направено за " асимилиране " на средства. Вид законна корупция.

Промяна в методиката за финансиране на културните институти: Говорихме към този момент с шефовете. Трябва нова методика. Предложил съм им да дадат решение, те сътвориха и комисия. Трябва да има нови хрумвания, сегашната методика ражда кич. Тя изправя всички институти пред желанието да съществуват на ръба на изкуството.

Национален фонд Култура и прозрачността на комисиите му:  НФК е нещо като министерство в министерството. Имало е изтъкване от министрите – кой защо да бъде насърчен. В момента подписвам решения, останали от предходния кабинет. Раздадени са 21-22 милиона. А има неща, които не костват и лев. Заседанията на УС са обществени, наблюдавайте и ще ви стане ясно защо става дума.

Очаква се да сменяме управителен препоръки към някои от сдруженията. Тъжни са резултатите в „ Орфей “, в студио „ Време “. Предизвиках паника с появяването си в министерството. Имам предпочитание да видя какво се е случило. Но чиновниците са в тежко напрежение.

Музеи: Заплащанията за чиновниците са обидно ниски. Ние не можем да притеглим хора да работят там.

Следващата седмица ще открием обект. Там ще създадем център, ориентиран към младите художници и тяхното стъпване на пазара. Ще заделим средства за стипендии – от фонд Култура. Ще създадем зала за конференции, зала за театрални постановки, зала за прожекции. Ще има и опция за ателиета за млади художници. Съвсем скоро ще го обявим публично.

Кошлуков и Българска национална телевизия: Излезе отговор от Съвет за електронни медии с доста огромно забавяне. В него те оповестиха, че ще санкционират Българска национална телевизия с акт на стойност 20 000 лв.. Аз имам намерение да спестя тези 20 000 лв. на данъкоплатеца и упорствам да имам право на отговор.

Червената къща: Допусна се странна за мен реставрация, тъй като знам по какъв начин бяха обезщетени притежателите. В момента от Националната изложба се пробват да се преборят с тази реставрация.

Приходите от посещаване на музеи: Не са положителни. Особено в интервала на Коронавирус. Но и преди пандемията има музеи и филиали с доста ниска посещаемост. Някои от тези филиали имам намерение да спра и да ги пренасоча към друга активност. Един музей предишния месец ми даде сметка за над 6000 лв. единствено за електричество. А е посетен от четирима души предишния месец.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР