Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва в тържественото откриване

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва в тържественото откриване
Коментари Харесай

Министър Минеков участва в тържественото откриването на Националния събор на народното творчество в Копривщица

Министърът на културата проф. Велислав Минеков взе участие в тържественото разкриване на дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество в град Копривщица.

Сред формалните посетители на събитието под патронажа на президента на Република България Румен Радев бяха зам.-министрите на културата проф. Борислава Танева доцент доктор Пламен Славов.
  Министър Минеков описа спомен от първото си посещаване на Събора, когато е бил единствено 6-годишен. „ Вече повече от 55 години този събор е значимо събитие в националния културен календар като най-представителното придвижване за запазване и разпространение на човешката креативност, обвързвана с културните обичаи и фолклора, част от културното завещание на България “, уточни в формалното си изявление министър Минеков. „ Убеден съм, че и това издание на Събора ще способства за поддържането на Националната система „ Живи човешки съкровища – България “, с която се цели опазването на нематериалното културно завещание в нашата страна. Регионалният стадий за попълване на Системата е към този момент в ход, а протичащото се тук в Копривщица ще покаже най-добре съхранените познания и умения в тяхното разнообразие и ще насърчи приемствеността “, уточни още министърът. Той благодари за поддръжката на всички съорганизатори, сътрудници и участници в събитието.
  По-късно пред медиите министър Минеков разяснява, че поема още веднъж министерския пост с положителни планове, а незавършените неща ще бъдат приоритет. „ Ще разберете, че това, което предлагам, би трябвало да стане. Аз няма да съумея за два месеца, само че този път ще го направя по този начин, че който влезе в Министерството, не да се движи по неговото предпочитание, а „ по насила “ да извърши всичко това като едни положителни планове “, добави министър Минеков. По думите на министър Минеков един от основните цели е бюджетът на Министерството на културата. „ Той не е това, за което мечтаехме и за което се договорихме “, акцентира министърът. „ Миналата година поканих представители на всички политически партии и те се съгласиха да увеличим стъпката в бюджета с 0,2 и се усещам „ ударен “, тъй като това не се случи “, сподели още министър Минеков и напомни, че планът за бюджет на последното държавно управление беше 165 млн. лева

За идващия петък е планувана конференция, на която министър Минеков ще заяви за идната работа, която би трябвало да се извърши в региона на културата.
Медийни сътрудници на дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество в град Копривщица са БНР, Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция. Събитието бе предавано онлайн от БНР, а запис можете да откриете тук:. Освен репортажи за събитието ще бъде квалифициран и документален филм от трите дни на Събора. Филмът ще бъде излъчен по Българска национална телевизия.

Пресфото-БТА, фотография: Асен Тонев и БНР – Диана Костова
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР