Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на културата

...
Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на културата
Коментари Харесай

Министър Минеков и доц. Славов ще присъстват на Националния събор на народното творчество в Копривщица

Министърът на културата проф. Велислав Минеков и зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов ще бъдат посетители на формалното разкриване на XII издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица, което ще премине под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Събитието е под мотото „ България пее в Копривщица ”. Официалното разкриване ще се състои на 6 август, събота, от 10 ч. на Централната сцена на Събора във възрожденския град музей.

Дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица ще се организира тази година на 5, 6 и 7 август. Съборът се организира от 1965 година на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица. Основни уредници са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

От декември 2016 година Националният събор на националното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на положителните практики за запазване на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.

В две следващи години дванадесетото издание на събора бе отлагано във връзка със сигурността на хората по време на рецесията, породена от COVID-19. През 2020 година Националният съвет за нематериално културно завещание към министъра на културата одобри Статут за провеждането на Събора, а през 2022 година бе одобрен и Регламент.

Медийни сътрудници на XII издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица са БНР и Българска национална телевизия. Освен репортажи за събитието ще бъде квалифициран и документален филм от трите дни на Събора. Филмът ще бъде излъчен по Българска национална телевизия.

Програмата на Дванадесетото издание на Националния събор на националното творчество в Копривщица можете да намерите тук.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР