Министърът на културата Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на

...
Министърът на културата Кръстю Кръстев и помощник генералният директор на
Коментари Харесай

ЮНЕСКО пак избра България за регионален център за опaзване на живото културно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев и асистент генералният шеф на ЮНЕСКО за просвета Ернесто Отоне подписаха по време на 42-ата сесия на Генералната конференция на Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета в Париж съглашение за продължение за нов 8-годишен интервал на активността на Регионален център - София към ЮНЕСКО. Центърът се ръководи напълно от български екип и е един от 8-те в света с " Категория 2 ", чиято задача е опазването на нематериалното културно завещание на човечеството, оповестиха от Министерството на културата.

" За мен и за екипа на Регионалния център това е значимо самопризнание за добре свършена работа. Но и огромна отговорност - в идващите няколко години пред нас стоят доста и основни задания. Вярвам, че с нужните старания и упорита работа ще продължим да способстваме за това живото завещание в района на Югоизточна Европа да стои наедно с останалите на международната карта ", разяснява Ирена Тодорова, изпълнителен шеф на Регионален център - София - ЮНЕСКО.

Тодорова и Ернесто Отоне подписаха в Париж Меморандум за съдействие сред двете организации. Отоне получи плакет на Регионалния център и плакет за принос в опазването на нематериалното културно завещание, който му бе връчен от Кръстю Кръстев и Ирена Тодорова.

Генералната конференция се организира в Централата на ЮНЕСКО в Париж от 7 до 22 ноември. Присъстват представители на всички страни, членуващи организацията. В българската делегация, водена от министъра на културата на страната ни, вземат участие зам.-министър Амелия Гешева и Перса-Анна Накова, парламентарен секретар в Министерството на културата. Събитието се организира на всеки две години и дефинира политиките, стратегиите и бюджета на ЮНЕСКО.

Регионален център - София - ЮНЕСКО е открит публично в София на 20 февруари 2012 година Нехови съучредители са министерствата на културата и на външните работи и Българската академия на науките (БАН). Центърът се финансира от българската страна, което е регламентирано със специфичен член в националния Закон за културно завещание.

Мисията на Центъра е да предизвиква дейното съдействието в региона на нематериалното културно завещание на национално, районно и интернационално равнище, както и да инициира и реализира начинания за запазване и разпространение на нематериалното културно завещание на страните от Югоизточна Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР