Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на

...
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на
Коментари Харесай

Стойчева: Над 300 младежи участват в националния конкурс за иновативни бизнес идеи

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева даде старт на състезанието „ Най-добър юношески стартъп на България “ за 2024 година в София Тех Парк. Над 300 младежи с над 160 плана вземат участие в надпреварата за новаторски бизнес хрумвания, който Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „ Св. Климент Охридски “ провеждат за трета поредна година.

Кандидатите тази година са три пъти повече по отношение на предходните издания на надпреварата. Инициативата е под патронажа на Министъра на нововъведенията и растежа и в партньорство с Министерството на образованието и науката и още над 40 организации от капиталовата и предприемаческа екосистема.

„ Огромният интерес на младежите демонстрира, че сме на прав път в задачата ни да превърнем България в един от мощните иновационни хъбове в Европа. Инициативата въплъщава духа, който страната ни може да носи. Дух на насоченост, висока упоритост, огромни благоприятни условия и иновативност “, съобщи министър Стойчева.

Две трети от включените планове са на тимове от 2-ма до 5-ма младежи, а близо 50 са самостоятелните участници, които ще потърсят съидейници за концепциите си в границите на състезанието. Започва и двумесечната менторска стратегия, готова за всички над 300 студенти и младежи от страната, потърсили внимание от вложителите и благоприятни условия за развиване на концепциите им за сполучлив започващ бизнес.

Тази година над 40 организации в предприемаческата екосистема поддържат самодейността. Техни специалисти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, наставнически сесии, образования, гейминг срещи и надпревари, проведени по отношение на самостоятелните потребности на участниците и стадия на реализация на техните планове. С това форматът дава платформа с национално покритие за развиване на предприемачески умения у младежите и дава сцена на студенти и младежи до 29 години да покажат своята визия за това кои нови технологии, основни браншове и последни научни открия ще играят основна роля в актуалния свят.

Идеите за нововъведения са в разнородни браншове – биотехнологии, епигенетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновима сила и зелени решения, маркетинг, публицистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки запаси и други Голяма част от тях съчетават съответна научна област и приложение на нови технологии.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР