Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев призова бизнеса в

...
Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев призова бизнеса в
Коментари Харесай

Още 10 дни за кандидатстване по ПВУ - Технологична модернизация

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев прикани бизнеса в Североизточна България да кандидатства до 21 септември по първата отворена процедура по ПВУ – Технологична рационализация, на обща стойност 260 млн. лв..

Пулев е в Силистра дружно с екипа си, където откри мобилна приемна в регионалната администрация. Целта му е да запознае локалния бизнес с кандидатстването по процедурите по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз.

В мобилната приемна на министъра и екипа му участваха началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов, началникът на отдел „ Програмиране “ в Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ Велина Попова, регионалният шеф на Силистра Николай Неделчев, заместник-областният шеф на Силистра Димитър Тодоров, както и регионалният шеф на Добрич Здравко Здравков.

Министър Пулев разгласи, че общо по Плана за възобновяване, и по структурните фондове в България се чакат 7 милиарда лв.. По думите му 99% от всички компании в Силистра и региона попадат в сегмента микро-, дребни и междинни предприятия и могат да аплайват по ПВУ, като 93% от тях са микро предприятия с до 9 заети лица.

Пулев означи, че макар многото спекулации с Плана за въстановяване и резистентност, той работи. И по линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година ще бъдат канализирани 735 млн. лева, като 600 млн. лева от тях са по Плана за възобновяване .

Пулев акцентира, че до края на годината ще се отварят още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лв..

По линия на структурните фондове на Европейския съюз Пулев разгласи, че от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

„ Две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември “, добави министърът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР