Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписа шест сертификата за инвестиции

...
Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписа шест сертификата за инвестиции
Коментари Харесай

Министър Борисов подписа шест сертификата за инвестиции на обща стойност над 110 млн. лв.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов подписа шест документа за вложения по реда на Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) на обща стойност над 110 млн.лв., които ще разкрият близо 600 нови работни места. Пет от вложенията на „ Сенид “,„ ЕЛ БАТ “, „ Булпротеин “, „ Агромил България ” и на „ Блокс Груп България “ получават документ клас „ А “, а шестата инвестиция на „ Матега ”- документ клас „ Б “.

Министър Борисов уточни, че от началото на 2020 година досега по ЗНИ са сертифицирани 32 плана на обща стойност 854.322 млн. лева, като те имат капацитет да разкрият 4074 нови работни места. Инвестициите са най-вече в секторите произвеждане, осведомителни технологии, опазване на здравето и автомобилостроене.

Икономическият министър акцентира, че 13 плана са за уголемение на съществуваща към този момент инвестиция, а останалите 19 съставляват нови капиталови планове. Най-голям интерес има в бранш произвеждане - 14 плана, като 5 от тях реализират високотехнологично произвеждане.

Инвестицията клас „ А “ на „ Сенид “ ООД e за капиталовия план „ МЕДИКО И БАЛНЕО РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР “, гр. Хисаря, област Пловдив. Рехабилитационният център ще разполага с добре оборудвани лекарски кабинети, както и зали за физиотерапия и лечебна физкултура. Ще бъдат обслужвани над 55 000 гости годишно, като за задачата ще бъдат разкрити над 120 работни места за високо квалифицирани експерти – медицински и немедицински личен състав. Размерът на инвестицията възлиза на 41 500 000 лева

Вторият план, който ще получи документ за инвестиция клас „ А “ е за „ Блокс Груп България “ АД за капиталов план обвързван с инвестиция в секторите опазване на здравето и обществени услуги. В три годишен интервал се планува създаване на интегриран център за обслужване на лица, които се нуждаят от рехабилитация, дълготрайно лекуване и палиативни грижи, както и домове за възрастни хора в гр. София, Столична община. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 29 934 000 лева В интервала на реализиране на капиталовия план и като резултат от него ще бъдат открити 275 нови работни места.

Сертификат клас А получава и капиталовият план за създаване на съвремененна фабрика за произвеждане на растителни протеини на „ Булпротеин “ ООД в индустриална зона-Божурище, Община Божурище. Осъществяването на тази инвестиция ще способства за диверсификацията на индустриалния подбор в рамките на Индустриална зона Божурище, което ще сътвори предпоставки за привличане на нови вложители от сходен високотехнологичен и нишов бранш. Размерът на инвестицията възлиза на 9 290 000 лева и ще бъдат открити 35 нови работни места.

Четвъртият документ клас А е за „ Агромил България ” АД за капиталовия план за създаване на силозно стопанство за предпазване на стока, състоящо се от шест броя силози в град Пловдив, община Пловдив. Инвестиционният план планува, също по този начин, създаване на лаборатория, в която ще бъдат инсталирани автоматизирани машини за взимане на проби, което ще спомогне за бързото приемане на зърното.Размерът на инвестицията, като обща стойност е за 4 510 000 лева и ще бъдат открити 12 нови работни места.

Сертификат за инвестиция клас „ А “ получава и Инвестиционният план на,„ ЕЛ БАТ “, който планува създаване и употреба на апаратура за вторични артикули от олово в община Долна Баня, област София. Размерът на инвестицията е 23 937 000 лева, като резултат от него ще бъдат открити 100 нови работни места.

Проектът на „ Матега ” ООД, който ще получи документ за инвестиция клас „ Б “ е за капиталовия план за създаване на съвременно дружество на територията на гр. Габрово за произвеждане на железни и дървени съставни елементи за спортно оръжие. Първоначално е планувано „ МАТЕГА “ да действа като главен снабдител за марките Walther, Umarex и Hämmerli. Целта на сдружението е в бъдеще да се реализира произвеждане на цялостен подбор от съставни елементи, които да разрешават асемблиране и произвеждане на приключени оръжия. Размерът на инвестицията е 5 723 408 лева и от него ще бъдат открити 40 нови работни места.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР