Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите

...
Министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът, отговарящ за иновациите
Коментари Харесай

Караниколов и сръбският министър на иновациите и технологичното развитие обсъдиха задълбочаване на икономическото сътрудничество

Министърът на стопанската система Емил Караниколов и министърът, отговарящ за нововъведенията и софтуерното развиване на Република Сърбия господин Ненад Попович разискаха възстановяване на комерсиално – икономическите връзки сред двете страни. По време на срещата двамата се договориха за задълбочаване на съдействието в областта на нововъведенията, на осведомителните и информационни технологии и софтуерните паркове. Министър Караниколов акцентира, че Сърбия е един от водещите търговски сътрудници на страната ни.

„ За първото тримесечие на 2019 година стокообменът сред двете страни възлиза на 286 млн. евро и бележи растеж от 10.4%, по отношение на същия интервал на 2018г. “, уточни той. По думите му износът на България към Сърбия единствено за първото тримесечие на актуалната година е повишен с 39.6%. и доближава 152.4 млн. евро, което е доказателство за положителните търговски взаимоотношения. Караниколов и министър Попович се договориха идващото съвещание на Смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо съдействие да се организира при започване на месец ноември в София и да бъде придружено от бизнес конгрес. Двамата разискаха още опциите за взаимно присъединяване на фирмите от двете страни на трети пазари и партньорство в самодейността „ 17+1 “, включващо общи районни планове. Министър Попович сподели от своя страна, че България е отличен сътрудник и сръбската страна желае да усъвършенства съдействието, изключително в областта на новите технологии и нововъведенията.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР