Министърът на икономиката Богдан Богданов свали доверието си от ръководството

...
Министърът на икономиката Богдан Богданов свали доверието си от ръководството
Коментари Харесай

Оставки в КЗП след съмненията, че комисията е служила като бухалка срещу фирми

Министърът на стопанската система Богдан Богданов смъкна доверието си от управлението на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и изиска оставките на всички членове.

Сигналите против активността на КЗП са се нараснали с над 60% по отношение на 2022 и 2021 година и това е претекстът за взимане на решението, оповестиха от министерството на стопанската система.

Решението за промяна на управлението на КЗП не е изненада. В началото на декември

" Имаме голям брой недоволства за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП, в това число репортажи и следствия, които излязоха в общественото пространство. Инспекторатът на министерството е открил голям брой нарушавания и са сезирани способените органи ", съобщи Богданов пред депутати по време на парламентарния надзор при започване на декември.

В момента отпред на КЗП е Стоил Алипиев. Той е назначен в края на септеври предходната година от служебния министър на стопанската система Никола Стоянов.

Одитите са открили груби нарушавания и по тази причина актуалният министър е предложил промени в състава на КЗП. „ Имаме поддръжката на премиера, чакаме координиране и с вицепремиера и се надяваме на решение още на идната седмица “, изясни Богдан Богданов.

От министерството прецизират, че Инспекторатът към министерството е проверявал съответни ни сигнали и недоволства от чиновници, свързани с спор на ползи, непозволени уволнения, закани за санкции и уволнения в администрацията, неспазване на правосъдни разпоредби, съмнителни анулира на издадени актове и други, показват от министерството.

Значителна част от сигналите се удостоверяват от осъществените инспекции и засягат проблеми, подбудени от неспазване на законоустановените периоди, чести кадрови промени и нерегламентирана интервенция, излиза наяве от известието на министерството.

Сезирани са Агенцията за държавен финансов надзор, Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), а също и Софийската градска прокуратура.

" Всичко това компрометира доверието в КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите и постанова предприемане на дейности за застраховане на ефикасното ѝ действие ", разяснява министър Богданов, представен в известието.

По думите му Комисията би трябвало още веднъж да се трансформира в работещ орган, на който жителите и бизнесът имат вяра.

" Предприемаме всички нужни законови дейности, с цел да се усъвършенства работата в институцията и да се подсигурява ефикасният надзор от нейна страна ", уточни той.

В момента отпред на КЗП е Стоил Алипиев. Докато КЗП е под неговор управление нашумяха няколко недоволства от производител на протеинови барчета и вериги, които са разпространявали съответните десерти.

КЗП глоби и производителя, и веригите поради заради противоречие сред етикета и наличието.

От институционален произвол от страна на комисията се оплака и изпълнителният шеф на " Билла България ". По думите му, веригата на Billa в България е била санкционирана с по 30 хиляди лв. на обект, или общо 3 млн. лв., тъй като е разпространявала върпосните протеинови барчета.

Веригата оспорва санкциите в съда и съгласно изпълнителния ѝ шеф, завършилите дeла досега са в интерес на веригата.

Стоил Алипиев застана отпред на КЗП след Иван Франкев, който бе назначен през 2021 година, когато Корнелия Нинова бе министър на стопанската система. Преди това, от в продължение на 6 години постът заемаше Димитър Маргаритов, който пък наследи поста от Дамян Лазаров.

Министърът на стопанската система и промишлеността е предложил на Министерския съвет промени в Комисията за отбрана на потребителите. Предстои координиране с премиера и вицепремиера на детайлите по процедурата, обвързвана с плануваните промени
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР