Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия

...
Министърът на финансите Владислав Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия
Коментари Харесай

Горанов ще поиска извънредна финансова ревизия на ВиК Шумен

Министърът на финансите Владислав Горанов ще изиска изключителна финансова проверка на ВиК Шумен. Това разгласи той по време на парламентарния надзор откакто получи въпрос за политиката на ведомството по финансиране на ВиК сдружения с мажоритарно държавно присъединяване в капитала. Депутатът от Българска социалистическа партия Иван Иванов зададе въпроса по отношение на проблемите с водоснабдяването в Шумен и покрайнината. Наскоро градът остана без вода за повече от 24 часа поради повреда. Освен това там е и най-скъпата вода в страната.

Горанов първо изясни, че няма никакви пълномощия и отговорности, свързани със бранша, само че след уточняващ въпрос уточни, че поради това, че дава отговор за финансовия надзор върху държавните компании, ще изиска тази инспекция. Посочи, че инспекцията не пречи депутатът да сезира и други институции по своя преценка. Дружеството е в тежко финансово положение и има неплатени задължения към електроразпределителното сдружение.

Финансовият министър употребява мотива да развие своя теза за ръководството на ВиК бранша като акцентира, че не ангажира с разсъжденията си отрасловото Министерство на районното развиване и благоустройството.

Посочи, че другите сдружения имат свои специфики - даде образец с сдружението в Бургас, което разполага с компактна и лесна за ръководство инфраструктура и огромно ползване, при което може да прави икономии от мащаба. Във ВиК като тези в Шумен и Добрич явно това не било допустимо изключително при съблюдаване на условието за обществена търпимост на цената на водата.

Финансовият министър счита за добра концепция да се сътвори холдингова конструкция, която за уравновесено преразпределение на резултатите - позитивни и негативни, в целия бранш. Освен това, съгласно него, може да се намерения за характерен съставен елемент в цената на водата, с който да се образува фонд за вложения. Акумулираните във фонда пари може да се употребяват в интерес на обособените сдружения, когато изпаднат в тежко състояние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР