Министърът на финансите Валери Белчев и председателят на Сметната палата

...
Министърът на финансите Валери Белчев и председателят на Сметната палата
Коментари Харесай

Министерството на финансите и Сметната палата сключиха споразумение за сътрудничество

Министърът на финансите Валери Белчев и ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков подписаха ново съглашение за съдействие, с което се укрепват и развиват взаимоотношението, координацията и информираността сред Министерството на финансите (МФ), в това число Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз " (ИАОСЕС) и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), и висшата одитна институция във връзка с техните функционалности.

„ Много се веселя, че сключваме това съглашение, тъй като е значимо институциите да си сътрудничат, да работим с една обща цел - вярното разходване на обществените средства, без значение дали са национални или европейски. Част сме от един организъм и днешното съглашение е знаково, тъй като илюстрира нашата подготвеност и зрялост да работим дружно. Вярвам, че оттук насетне синхронът ни ще бъде все по-добър ", съобщи по време на церемонията по подписването министър Белчев.

„ Ние от Сметната палата също сме извънредно удовлетворени, тъй като задачата на този документ е да разчупим формалните рамки на междуведомствено съдействие и да го реализираме по-активно на оперативно равнище. Заедно да търсим решение на проблеми, зародили при осъществения надзор и да имаме общи мнения по тях. С разбора на огромните бази данни и електронния продан на информация ще укрепим взаимоотношението си в цифровия свят. Вярвам, че ще осъществим със наличие думата „ синергия ", като реализираме доста по-високо качество на одитите и на инспекциите ", добави Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата.

Важна цел, която се преследва с новото съглашение, е да се понижи тежестта върху проверяваните организации и звена посредством свеждане до вероятния най-малко на съвпадението в обсега и времето на осъществяване на контрола от организациите и одитите на Сметната палата.

Документът планува действен продан на информация и опция за иницииране на разисквания сред Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия по зародили въпроси, свързани с тествани от тях процедури за възлагане на публични поръчки, както и основаване и поддържане на бази от данни за тях.

Урежда се взаимоотношението сред Министерството на финансите и висшата одитна институция при обезпечаването на достъп до файлове с отчетни данни от първостепенните разпоредители с бюджет в част от модулите на осведомителната система, управлявана от МФ. Достъпът до осведомителните масиви ще обезпечи опция на инспекторите за обзор, разбор и предпазване на файлове с информация, нужна за осъществяването на одитни задания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР