Министърът на финансите участва днес в редовното месечно заседание на

...
Министърът на финансите участва днес в редовното месечно заседание на
Коментари Харесай

Министър Асен Василев получи уверение в подкрепата на ЕК и ЕЦБ за приемане на България в еврозоната

Министърът на финансите взе участие през днешния ден в постоянното месечно съвещание на Съвет „ Икономически и финансови въпроси “ на Европейски Съюз, което се организира в Брюксел.

Министрите обмениха отзиви по икономическите последствия от съветската експанзия против Украйна. България твърдо поддържа оказването на финансова и икономическа поддръжка, която би трябвало да бъде обвързана с реализирането на съответни промени от нашите украински сътрудници, което ще подкрепи и процеса на евроинтеграция на страната. Съветът разиска настоящото положение на използването на Механизма за възобновяване и резистентност и одобри решения за осъществяване и одобрение на изменените проекти за възобновяване и резистентност, показани от Австрия, Дания, Швеция и Литва. До края на 2023 година се чака последователно всички 27 страни членки да показват промени на националните си проекти за възобновяване и резистентност, с цел да получат достъп до новите безплатни средства по REPowerEU, както и да отчетат обновеното систематизиране на средствата по Механизма. 

В рамките на своето работно посещаване в Брюксел министър Василев организира среща с ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Валдис Домбровскис и с комисаря по стопанска система Паоло Джентилони и Пиеро Чиполоне, член на изпълнителния ръб на Европейската централна банка. На срещата представителите на комисията и ЕЦБ показаха цялостна поддръжка за присъединението на България към еврозоната. На срещата на Еврогрупата през декември България ще показа отчет за напредъка си по въвеждането на еврото.

Беше извършена среща и с министъра на финансите на Белгия Винсент Ван Петегем, който ще ръководи съвещанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 година С него също беше разискван календарът, обвързван приемането на България в еврозоната, оповестиха от пресцентъра на МФ.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР