Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че страните,

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че страните,
Коментари Харесай

Министерството на финансите на САЩ предлага нова "коалиция" срещу Русия

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън съобщи, че страните, които купуват нефт от Москва, би трябвало да образуват коалиция, чиято цел е да " блокира " съветския нефт и да предотврати повишението на цените на силата в изискванията на наказания.

В четвъртък на политическия конгрес DealBook DC на вестник New York Times Йелън беше запитана дали е допустимо да се сътвори " картел " от купувачи на съветски нефт, който да предотврати прекомерно високото повишаване на цените.

" Трябва да има задоволително огромна група страни, които да се съгласят с това. И ще е належащо да се сътвори такава коалиция ", отговори Йелън.

" Но бих желал да отбележа, че Европейският съюз към този момент разгласи, че последователно ще приключи покупките на съветски нефт, само че също така съобщи, че ще забрани на европейските страни да застраховат танкери, транспортирани от Русия, и е доста евентуално Обединеното кралство да се причисли към тази възбрана. А това може да докара до блокиране на огромна част от съветския нефт. "

 

" Санкциите ни са извънредно ефикасни, само че ние продължаваме да ги затягаме и цените на петрола могат да се покачат още повече ", сподели тя.

Коментарите на Йелън идват два дни, откакто тя съобщи пред Сената,че в Съединени американски щати се следят " неприемливи равнища " на инфлация, изключително във връзка с цените на храните и бензина.

Джанет Л. Йелън съобщи също по този начин, че чака стопанската система на Съединени американски щати да се забави , защото Федералният запас покачва лихвените проценти, с цел да укроти инфлацията, само че не чака криза.

 

Световната стопанска система е изправена пред редица съществени закани и че е малко евентуално цените на газа да спаднат в близко бъдеще. Въпреки това тя съобщи, че стопанската система на Съединени американски щати остава мощна макар повишението на цените и че постоянният пазар на труда и положителните финанси на семействата би трябвало да продължат да подтикват потребителските разноски.

" Нищо не подсказва, че се готви криза ", сподели госпожа Йелън.

Този месец госпожа Йелън бе подложена на рецензии, откакто призна, че е сбъркала по отношение на пътя, по който ще поеме инфлацията през миналата година, когато тя - дружно с доста други икономисти - в началото дефинира растежа на цените като " временен ". Министърът на финансите се сблъска и с въпроси дали пакетът от тласъци на стойност 1,9 трилиона $ на президента Байдън е съдействал за повишение на инфлацията.

Г-жа Йелън съобщи в четвъртък, че не съжалява за мащаба на помощта, известна като Американски избавителен проект, поради тежките стопански прогнози по време на приемането му през март 2021 година

" Не бих постъпила по друг метод ", сподели госпожа Йелън, като означи, че прогнозите са за висока безработица за нескончаем интервал от време. " Подкрепях доста Американския избавителен проект. "

Въпреки че госпожа Йелън изрази оптимизъм, че Съединени американски щати ще съумеят да избегнат криза, стопанската система е изправена пред някои съществени трудности, измежду които войната в Украйна, по-високите цени на силата и продължаващите блокирания на Ковида в Китай. Тя добави, че от Фед ще зависи да реализира така наречен меко приземяване, при което да увеличи разноските по заемите дотолкоз, че да понижи търсенето и да укроти растежа на цените, без да провокира криза.

Много страни, в това число Съединени американски щати и държавите-членки на Европейски Съюз, постановиха огромни наказания на Москва след началото на съветската военна акция в Украйна в края на февруари.

Брюксел даде обещание да се откаже от съветския газ до 2030 година, а предходната седмица забрани вноса на съветски нефт по море. Това беше компромис, който разреши на Унгария и други страни, мощно подвластни от съветската сила, да продължат да получават нефт по тръбопроводи.

Кремъл предизвести, че ограничението на съветския експорт на нефт ще навреди освен на Русия и Европейски Съюз, само че и ще има " негативен резултат " върху международния енергиен пазар.

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР