Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви, че световната

...
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обяви, че световната
Коментари Харесай

Йелън: Световната икономика е в по-добро състояние

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън разгласи, че международната стопанска система е в по-добро положение, в сравнение с преди шест месеца, до момента в който излагаше дневния си ред за една седмица на срещи с представители на международните финанси в американската столица, написа " Блумбърг ".

Йелън напомни, че през февруари тя разказа международната стопанска система като „ на по-добро място, в сравнение с мнозина предвидиха предходната есен “, преди да добави, че „ тази съществена картина остава значително непроменена “, съгласно текста на забележките, които тя би трябвало да направи във вторник във Вашингтон.

Предвижда се ръководителят на Министерството на финансите да отговори на въпроси от медиите след нейните забележки, които идват при започване на пролетните срещи на Световната банка и Международния валутен фонд.

Донякъде оптимистичното четене на Йелън идва макар трагичния банкрут на два приблизително огромни американски кредитора през март, който заплаши да дестабилизира финансовата система и да подкопае растежа. Почти колапсът на европейския банков колос Credit Suisse Group, също през март, раздруса вложителите по целия свят.

Нейните мнения са в контрастност с ревизираната икономическа вероятност на МВФ за 2023 година, оповестена във вторник, която понижи прогнозите си за световен напредък до 2,8% тази година и 3% през 2024 година Докладът цитира несигурността и рисковете като стрес във финансовия бранш, прибавен към натиска от по-строгата парична политика и Нахлуването на Русия в Украйна.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, говорейки пред кореспонденти в Париж преди да замине за Съединени американски щати, също изрази по-мрачна позиция.

„ Изправени сме пред икономическа обстановка, която е по-трудна с световния напредък, който се забавя, и непрекъснатата инфлация в доста страни “, сподели Льо Мер.

„ Глобалният напредък би трябвало да бъде под 3% през 2023 година, което е един от най-слабите равнища от десетилетия, като изключим пандемията от Covid и финансовата рецесия през 2008 година “, добави Льо Мер.
Източник: infostock.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР