Министърът на финансите и председателят на Сметната палата подписаха ново

...
Министърът на финансите и председателят на Сметната палата подписаха ново
Коментари Харесай

Ето как ще си сътрудничат Министерството на финансите и Сметната палата

Министърът на финансите и ръководителят на Сметната палата подписаха ново съглашение за съдействие, с което се укрепват и развиват взаимоотношението, координацията и информираността сред Министерството на финансите (МФ), в това число Изпълнителната организация „ Одит на средствата от Европейския съюз ” (ИАОСЕС) и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), и висшата одитна институция във връзка с техните функционалности.

„ Много се веселя, че сключваме това съглашение, тъй като е значимо институциите да си сътрудничат, да работим с една обща цел – вярното разходване на обществените средства, без значение дали са национални или европейски. Част сме от един организъм и днешното съглашение е знаково, тъй като илюстрира нашата подготвеност и зрялост да работим дружно. Вярвам, че оттук насетне синхронът ни ще бъде все по-добър “, съобщи по време на церемонията по подписването министър Белчев.
 Валери Белчев не чака инфлационен потрес до края на 2021 година Валери Белчев не чака инфлационен потрес до края на 2021 година
Инфлационен потрес до края на годината не чакам, цените на силата по-скоро могат да се отразят на идната година. Това съобщи минис...

„ Ние от също сме извънредно удовлетворени, тъй като задачата на този документ е да разчупим формалните рамки на междуведомствено съдействие и да го реализираме по-активно на оперативно равнище. Заедно да търсим решение на проблеми, зародили при осъществения надзор и да имаме общи мнения по тях. С разбора на огромните бази данни и електронния продан на информация ще укрепим взаимоотношението си в цифровия свят. Вярвам, че ще осъществим със наличие думата „ синергия “, като реализираме доста по-високо качество на одитите и на инспекциите “, добави Цветан Цветков, ръководител на Сметната палата. 

Важна цел, която се преследва с новото съглашение, е да се понижи тежестта върху проверяваните организации и звена посредством свеждане до вероятния най-малко на съвпадението в обсега и времето на осъществяване на контрола от организациите и одитите на Сметната палата.

Документът планува действен продан на информация и опция за иницииране на разисквания сред Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия по зародили въпроси, свързани с тествани от тях процедури за възлагане на публични поръчки, както и основаване и поддържане на бази от данни за тях.

Урежда се взаимоотношението сред Министерството на финансите и висшата одитна институция при обезпечаването на достъп до файлове с отчетни данни от първостепенните разпоредители с бюджет в част от модулите на осведомителната система, управлявана от МФ. Достъпът до осведомителните масиви ще обезпечи опция на инспекторите за обзор, разбор и предпазване на файлове с информация, нужна за осъществяването на одитни задания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР