Министърът на финансите е втория човек след премиера. Той трябва

...
Министърът на финансите е втория човек след премиера. Той трябва
Коментари Харесай

Дацов: Финансовият министър трябва да е ярка политическа фигура, за да носи отговорност

" Министърът на финансите е втория човек след премиера. Той би трябвало да е ярка политическа фигура, с цел да носи отговорност. Но когато има избрани пристрастия, които очевидно водят до проблеми, тогава в действителност какъв е смисъла в случай че няма политическо наказване за грешките, които правиш ", разяснява пред Българска национална телевизия финансистът Любомир Дацов.

" Бюджетът има структурни проблеми и би трябвало да се взимат политически решения в средносрочен проект. Дали повдигане на налози, дали ограничение на някои разноски – това си стои като тактика на дневен ред. Трябва обаче да го взема решение постоянно държавно управление и подкрепящите го политически сили ", сподели Дацов.

Според Любомир Дацов актуалната икономическа обстановка в страната не допуска недостиг, по-голям от 0.5 или 1%.

" Това, че се дискутира 3% недостиг, е политическо решение. Заради големи спомагателни разноски, признати с актуализацията на бюджета през лятото на 2022 година, които не са подкрепени с нужните доходи, както и поради забавянето на инфлацията и на данъчните доходи, Министерството на финансите чака бюджетен недостиг от 6.4%. При сходен индикатор България ще остане отвън еврозоната най-малко още няколко години ", предвижда той.

" Можем да потвърдим, че има връзка сред забавянето на инфлацията и забавянето на приходите в бюджета. За страдание, забавянето на данъчните доходи е много по-голямо, в сравнение с е темпа на повишаване на разходната част. За месец май повишаването на приходите е 8.5%, а всички разноски порастват със 17% ", изясни финансистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР