Министърът на финансите Асен Василев твърди, че Лукойл са започнали

...
Министърът на финансите Асен Василев твърди, че Лукойл са започнали
Коментари Харесай

Асен Василев пред FT: Лукойл иска да продаде Нефтохим

Министърът на финансите Асен Василев твърди, че " Лукойл " са почнали да търсят нов покупател за рафинерията " Нефтохим " край Бургас.

Пред Financial Times Василев споделя, че това се случва вследствие на ограниченията на държавното управление против съветските енергийни компании.

" Лукойл " към този момент не разполага с концесия на пристанището " Росенец ", а след една година към този момент няма да има право да преработва съветски петрол в България.

" Вероятно има икономическа изгода от промяна на собствеността на рафинерията. Имаме индикации за интерес ", споделя Василев пред FT.

" Нефтохим " беше приватизиран през 1999 година от държавното управление на Иван Костов, като страната резервира златна акция в ръководството на завода. Министерството на енергетиката неотдавна избра нов по в борда с конкурс.

Правителството не е намесено в продажбата на завода, който продава над половината от продукцията си на интернационалните клиенти. Част от това са и основните доставки на дизел за Украйна, направени при започване на съветската инвазия.

Василев споделя, че властта ще продължава да постанова " редица наказателни ограничения ", до момента в който се появят нови притежатели.

Той дава образец с прелюдия налог върху свръхпечалбата на " Лукойл ", който може да се смъкна " единствено след продажбата ", като в това време мажоритарният притежател ще е длъжен да приготви рафинерията за преправяне на по-лекия неруски недопечен нефт, което ще коства над 500 млн. евро.

" През последните 3 месеца вкарваме промени, които бяха блокирани от 10-15 година ", споделя Асен Василев в изявлението.

Financial Times обръща внимание и на въведената такса за транспорт на, което е към 1/5 от актуалната борсова цена на горивото.

Медията цитира собствен източник, осведомен с решението на държавното управление, който споделя: " Изчислението е, че до момента в който ние не използваме съветски газ, продължаваме да сме на практика съучастници (на други страни) в Европа за продължаването на потреблението на съветския газ. Цялата цел е да създадем това по-непечелившо и да принудим Сърбия и Унгария да потърсят нещо друго ".

В публикацията се цитира и реакцията на унгарския външен министър Петер Сиярто, който назовава дейностите на София " неприемливи ". В клип, сниман на енергиен конгрес в Русия, където Сиярто е бил единственият министър от Европейски Съюз, той се възмущава от " следващия опит за подриване на енергийната сигурност на Унгария и енергийното съдействие сред Унгария и Русия ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР