Министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков изпрати писмо

...
Министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков изпрати писмо
Коментари Харесай

Министър Живков: Отстраненото ръководство на БЕХ е длъжно да изпълнява задълженията си до вписването на ново

Министърът на енергетиката в служебното държавно управление Андрей Живков изпрати писмо до Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ЕАД, в което предизвестява, че до вписването на нов управителен състав на холдинга, остарялото управление е длъжно да извършва добросъвестно и оправдано договорните си отговорности, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ).

Оттам прецизират, че причина за писмото са " спекулативните изказвания " на отстранения изпълнителен шеф Валентин Николов по отношение на евентуален риск холдингът да изпадне в несъстоятелност, които от МЕ показват, че " изрично не дават отговор на истината ".

В известието на отрасловото министерство се показва още, че в края на предходната седмица, в изказване до медиите, отстраненото управление на енергийния холдинг е оповестило, че на 2 август следва падеж по еврооблигационния заем на стойност 550 млн. евро, плюс дължими лихви на стойност близо 27 млн. евро. Твърдението на БЕХ ЕАД, което от Министерството на енергетиката цитират, е, че в случай че въпросните средства не бъдат преведени в деня на падежа, има риск от оповестяване на предварителна дължимост и по други две облигационни излъчвания на холдинга, което ще го докара до несъстоятелност и ще сложи под риск цялата енергийна система.

" Министерството на енергетиката в елементи съблюдава процедурата по рефинансиране на съществуващия дълг на холдинга, като същата е сполучливо завършила. Паричната ликвидност, нужна за погасяване на отговорностите, е настоящо налична в банкови сметки на холдинга ", се показва в писмото на министър Живков до отстраненото управление на БЕХ ЕАД, представено от пресцентъра на МЕ.

В него е изяснено, че Министерството на енергетиката е направило надлежни инспекции с всички финансови контрагенти, свързани с процеса на погасяване на отговорностите по изтичащата облигационна емисия. Установено е, че нужните правни реквизити са налични, което удостоверява готовността за съблюдаване на всички отговорности към кредиторите на БЕХ, се показва в известието.

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР