Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите миньори, че държавните

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите миньори, че държавните
Коментари Харесай

Теменужка Петкова увери, че Мини Марица-изток 2 и ТЕЦ-ът ще работят нормално

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увери протестиращите миньори, че държавните Мини " Марица - изток " 2 и ТЕЦ-ът ще работят обикновено и няма да има съкращения. Тя добави, че се чака ТЕЦ-ът да получи безсрочно изключение от новите европейски екоправила, влизащи в действие от 2021 година, което ще разреши на централата да работи при сегашните равнища на замърсяване на въздуха. Коментара Петкова направи в Раднево, където се срещна с протестиращите миньори и енергетици.

Работещите в Мини " Марица - изток " 2 обявиха, че обезпечават 45% от електрическата енергия в страната и настояха страната да създаде съответна стратегия за стабилизация и нова енергийна тактика до 2050 година, която ще подсигурява опазване на работните им места. Те се притесняват, че 100 000 души могат да останат на улицата поради по-строгите европейски екоправила за възможно замърсяване на въздуха.
Работещи в комплекса: Искаме сигурност за работните си места, тъй като ние се тормозим за нашите фамилии, за нашите деца и това касае освен нас, само че и безусловно цяла България.Деян Дяков - ръководител КНСБ, ТЕЦ-2: Произвеждаме 60% от електрическата енергия през 4-е зимни месеца. Без нас страната изпада в енергийна рецесия.
Министърът на енергетиката съобщи, че ¼ от нужните въглеродни квоти за работата на Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 към този момент са закупени, а до 21 декември енергийния холдинг ще купи всички останали излъчвания, с цел да може централата да работи в естествен темп и да не бъде санкционирана за надвишаване на разрешеното замърсяване на въздуха. По думите ѝ това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на мините, които я доставят с въглища.
Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Без централите, които работят на въглища, българската електроенергийна система не би могла да издържи. Така че да обединим напъните си да можем да създадем най-хубавото за България, да защитим националните ползи, да защитим работните места на хората и надлежно потребностите си от електрическа сила.
Петкова напомни, че България и Полша оспорват решението на Европейска комисия от април 2017 година за завишаване на екологичните правила по повод условията на огромните горивни съоръжения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР