Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с представители на Международния

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с представители на Международния
Коментари Харесай

Петкова пред МВФ: България не е готова да замени въглищните централи

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова беседва с представители на Международния валутен фонд, които са на годишна задача в България, оповестиха от министерството. На срещата е било разисквано настоящото положение на енергийния бранш в страната и по-специално - бъдещето на топлоелектрическите централи, либерализацията на пазарите на природен газ и електрическа енергия, както и вероятностите за създаване на АЕЦ " Белене ".

" България не е подготвена да размени въглищните централи с различен вид производители ", е споделила Петкова, наблягайки стратегическото значение на ТЕЦ-овете за енергийната сигурност и конкурентоспособността на стопанската система. Тя е отбелязала, че създадената от тези базови мощности електрическа енергия съставлява над 40 на 100 от цялата електрическа енергия в страната, като през зимата този % доближава до 60.

Сериозно предизвикателство пред работата на тези централи е непрестанно повишаващата се цена на въглеродните излъчвания, е отбелязала Петкова, давайки за образец растежа на цените в границите на 2018 година - от 8 до 22 евро/тон.

Състоянието и провокациите пред газовите доставки в страната също е било тематика от необикновен интерес за гостите от МВФ. В рамките на диалога енергийният министър е изтъкнал, че главните цели на Европейски Съюз в региона на енергетиката са залегнали и в управническата стратегия на българското държавно управление - сигурност на снабдяването и диверсификация на източниците и маршрутите. В осъществяване на тези цели държавното управление работи интензивно по няколко плана, които ще обезпечат нашарване на енергийните източници и конкурентни условия освен в България, а и в целия район на Югоизточна Европа.

Предстои началото на построяването на междусистемната връзка Гърция-България, която е част от Южния газов кулоар. Тя ще ни даде опция за различни доставки от каспийския район, е споделила Петкова. Тя е изтъкнала и идното присъединяване на българската страна в плана за създаване на терминал за полутечен природен газ край Александруполис, както и търсенето на природен газ в черноморския шелф.

Напредъкът по плана АЕЦ " Белене " също е бил във фокуса на интерес на специалистите от МВФ. Петкова е разяснила пред тях главните стадии на процедурата за избор на стратегически вложител, която се чака да бъде оповестена през февруари.

Българската страна разполага с площадка за централата, съоръжение, лицензи. В отговор на въпрос от представителите на МВФ, енергийният министър е изброила фирмите, които досега са показали интерес към плана - китайската CNNC, Корейската хидроатомна корпорация, френската " Фраматом ", както и американската " Дженерал електрик ", която би могла да е инженер на плана и снабдител на турбините и трансформаторите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР