Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на въпроси на Илиана

...
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на въпроси на Илиана
Коментари Харесай

Беновска пита Петкова: Ще бъде ли “възмезден” Сашо Дончев и България с ЕС - “газов намордник“ ли е?

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 17 декември 2018 година, написа Блиц.

 
Илиана Беновска:  Имам два въпроса, г-жо Петкова, единият е по-скоро човешки, в сравнение с журналистически – има ли някаква правна опция индустриалецът Сашо Дончев да бъде „ възмезден “, да не употребя глагола „ осъден “, за това, което предизвиква на страната като разход? И вторият ми въпрос е ще имате ли смелостта, разговаряхте ли с премиера Борисов държавното управление да реагирате на тези наказания, които на практика, както и Вие изтъкнахте, основават благоприятни условия за спомагателна инвазия в енергетиката ни – въпросът за „ Турски поток “ знаете виси, въпросът за „ Южен поток “ е завършен, въпросът за газовия хъб с Гърция също е под въпрос? Хем те желаят да има диверсификация и Русия да не е единственият снабдител, хем в действителност ни поставят намордник непрестанно?
 
Теменужка Петкова:  По отношение на първия Ви въпрос това, което мога да кажа – България е правова страна, всеки в една правова страна може да реши какво да предприеме по отношение на дейностите на една или друга институция. Ако се усеща повреден по някакъв метод може да предприеме съответните дейности. Така че ние ще свършим нашата работа, тъй че да защитим нашия народен интерес, това е като държавно управление, като ръководители на БЕХ, на „ Булгаргаз “, на „ Булгартрансгаз “ това е нашата цел, да защитим нашите национални ползи и имуществените и финансови ползи на държавната енергетика.

По отношение на втория Ви въпрос, аз считам, че България е потвърдила своята преданост във връзка с Европейски Съюз, на спазването на европейските правила, на европейските регламенти. Знаете и това, което вършим във връзка концепцията за газоразпределителен център на територията на България, това е една идея, която дружно с Европейска комисия разработихме, дружно с основна дирекция „ Енергетика “ и това, към което се стремим е при прецизно съблюдаване на европейските правила и процедури да можем да подсигуряваме и енергийната сигурност на страната, и на целия район, да можем да либерализираме пазара на природен газ и да можем да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР