Министърът на енергетиката следва да извърши необходимите действия за диверсификация

...
Министърът на енергетиката следва да извърши необходимите действия за диверсификация
Коментари Харесай

България търси диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво

Министърът на енергетиката следва да извърши нужните дейности за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво с оглед сигурността на енергоснабдяването. Това е записано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Съобразно Стратегията за устойчива енергийно развиване на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година, политиката по диверсификация на доставките на нуклеарни материали и услуги в Република България се базира на следните четири стълба: (1) диверсификация при закупуването на естествен уран, неговата преработка и обогатяване; (2) диверсификация на производителите на свежо нуклеарно гориво (горивни касети); (3) поддържане на задоволителен запас от гориво на площадките на АЕЦ „ Козлодуй " ; (4) подписване на дълготрайни контракти за доставка на свежо нуклеарно гориво.

В осъществяване на тази европейска политика и за понижаване зависимостта на българската енергетика от един снабдител или от снабдители - директно или непряко свързани с политически решения на Руската федерация, би трябвало да се търсят благоприятни условия за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за " АЕЦ " Козлодуй ".

Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом - Агенция по Доставките (Агенцията). Договорът за Евратом дава избрани права на Агенцията, която се явява страна за автограф по всички съглашения за доставка на нуклеарно гориво. При неосъществяване на европейските условия за диверсификация има риск от наказания за българската страна.

Сам по себе си, процесът по диверсификация е наложителен предвид на това, че доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй " (стратегически обект по смисъла на ЗЕ) са изискване за реализиране на задачите на националната сигурност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР