Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че в България ще

...
Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че в България ще
Коментари Харесай

Енергийният министър: България иска ценови таван за целия газ в ЕС

Министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че в България ще бъдат разисквани ограничения за защита на " Турски поток " след гърмежите по " Северен поток " 1 и 2.

" Трябва да обсъдим дали сегашните ограничения по защита на газопроводите са задоволителни и вероятно по какъв начин бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че в случай че резултатите покажат, че това е в действителност целеустремено деяние, евентуално има интерес по този начин инфраструктура да бъде отстранявана или краткотрайно извеждана от употреба ", сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

Относно тематиката за таван на цената на газа той обясни, че разногласието е бил дали той да се отнася единствено за съветския или изобщо върху газа, който се купува в Европа. „ Нашата позиция е, че в случай че се постанова такава мярка, то би трябвало да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки единствено за съветския газ ще съставлява действително глоба, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. Европейска комисия взе под внимание всички мнения и не престават да работят по съответни ограничения, които ще бъдат обсъждани и вероятно гласувани на последващо съвещание ”, добави министър Христов.

Той разяснява и третия въпрос, обсъждан на днешното съвещание в Брюксел, а точно приключването на газ от „ Северен поток “ 1 и 2. „ В България одобряваме този случай доста съществено, тъй като част от интернационалната инфраструктура минава и през страната ни. Трябва да се вземат ограничения за повишение на сигурността и защитата на такива обекти ”, съобщи енергийният министър.

В изявлението си по време на съвещанието Росен Христов съобщи, че интервенциите в пазара не би трябвало да водят до нарушение на доставките или до дефицит, тъй като по този метод биха провокирали противоположен резултат. Според него ограниченията би трябвало да са краткотрайни и да подсигуряват, че след тях участниците на пазара ще могат да действат обикновено.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР