Министърът на енергетиката Росен Христов посрещна в Турция първия танкер

...
Министърът на енергетиката Росен Христов посрещна в Турция първия танкер
Коментари Харесай

Росен Христов: Развенча се политическата атака, че договорът ни с „Боташ“ ще се ползва за доставка на руски газ

Министърът на енергетиката Росен Христов посрещна в Турция първия танкер с полутечен естествен газот американската компания „ Шиниър ”. През есента на предходната година компанията завоюва търга на „ Булгаргаз “ за обезпечаване на нужните количествагаз за 2023 година

Снимка: Дарик радио

Едно от изискванията за присъединяване в търга тогава беше източниците на доставка да бъдат от страни без наложени наказания или други търговски ограничавания.

Доставката е според подписаното съглашение сред „ Булгаргаз “ и турската компания „ Боташ “ за достъп до газовата инфраструктура на южната ни съседка.

Снимка: Дарик радио

Споразумението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ е със период 13 години. Чрез него получаваме достъп до пет терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция, което обезпечава опция за трансфер на 1.5 милиарда куб. м. газ годишно към нашата страна.

Министър Росен Христов разяснява, че съглашението разрешава потреблението на цялата газова инфраструктура за разтоварване, регазификация, предпазване и доставка на равномерни количества природен газ до България. Което е основно за енергийната ни сигурност.

Снимка: Дарик радио

Той изрази убеденост, че, с помощта на подписания контракт с „ Боташ “, България ще може да си обезпечава над 10 танкера полутечен природен газ годишно.

По думите му тясното съдействие сред България и Турция в газовата област ще продължи да се развива. На 25 и 26 април в София следва сключване на съглашение за разширение на газовата инфраструктура сред няколко страни - България, Турция, Румъния, Словакия, Унгария и Азербайджан.

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз ” Деница Златева добави, че стратегическото ни партньорство с „ Боташ “ е основно за гарантиране на сигурни доставки на природен газ за българските консуматори на конкурентни цени.

Златева посочи, че е реализиран триумф, защото е обезпечено цялото ползване на страната в една доста несигурна обстановка.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР