Министърът на енергетиката Росен Христов поиска санкции срещу страните, употребяващите

...
Министърът на енергетиката Росен Христов поиска санкции срещу страните, употребяващите
Коментари Харесай

Енергийният министър поиска на свой ред санкции за Германия след изказване за руското ядрено гориво

Министърът на енергетиката Росен Христов изиска наказания против страните, употребяващите огромни количества газ от Русия, както и тези, които към момента имат компании, работещи на съветска територия.

Това разяснява той пред Българска телеграфна агенция по отношение на думи на немския министър на стопанската система Роберт Хабек, който упорства за наказания на страните, към момента употребяващи съветско нуклеарно гориво. Унгария, България, Словакия и Чехия, само че също и Франция, употребяват съветски горивни детайли за своите нуклеарни мощности. Освен доставка на горивни детайли, услугите на " Росатом " за тях включват погребение на радиоактивни боклуци, напомни през днешния ден немската осведомителна организация ДПА.

През февруари президентът Румен Радев съобщи, че България ще наложи несъгласие върху възможни европейски наказания върху нуклеарното гориво от Русия

Според Христов изявлението на Хабек е политическо и е извънредно недопустимо за България. То бе направено след двудневно посещаване в Киев.

" Това си е право на всеки министър, само че в случай че вземем поради комерсиалния продан на България с Русия и този на Германия с Русия, ще видите, че разликата е в пъти по-голяма ", съобщи Христов.

Той уточни, че в случай че се приказва за доходи на Русия от други страни, сигурно Германия е платила доста повече. Освен това немските компании, които останали на територията на Русия, са едни от последните, които към момента действат там.

" Ако приказваме за наказания, може да приказваме в доста по-широк набор и главната наранена страна ще бъде Германия ", съобщи Росен Христов.

По мотив среща през вчерашния ден с френската енергийна компания EDF, Росен Христов осведоми, че с нея се работи доста градивно. Обсъждат се разновидности за необятно взаимоотношение в областта на нуклеарната енергетика. Дискутирана е обмяна на ноу-хау, както и механически компанията да помогне с анализите на площадката в Белене. Обсъдена е и опцията френската енергийна компания да направи предпроектно изследване, сходно на това, което " Уестингхаус " прави за 7-и и 8-и блок в Козлодуй ". Според министъра би трябвало да се върви редом, с цел да може Народното събрание да има целия пакет от данни, което да му разреши да вземе решение за тези планове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР