Министърът на енергетиката обяви, че връщането на централата в строя

...
Министърът на енергетиката обяви, че връщането на централата в строя
Коментари Харесай

Положението с ПАВЕЦ Чаира е трагично 10 месеца след аварията

Министърът на енергетиката разгласи, че връщането на централата в строя ще отнеме " доста време " и ще коства 2 милиарда лв.

Един от най-важните обекти в българската енергетика - ПАВЕЦ " Чаира ", още дълго ще остане отвън строя. Това призна служебният отраслов министър Росен Христов в Народното събрание, предава вестник.

В края на март 2022 година при пуск след ремонт в една от турбините стана тежка повреда, а седмици по-късно всички мощности на помпено-акумулалаторната водноелектрическа централа стопираха. 10 месеца по-късно страната още се занимава с изследвания и разбори и още не е наясно по кое време и по какъв начин ПАВЕЦ " Чаира " ще проработи още веднъж. Министър Христов изясни на депутатите, че след повредата изследванията посочили отмалялост на метала - освен в развалената турбина, само че и в другите три. На този стадий не е ясно дали оборудванията въобще имат някакъв остатъчен живот. Анализите по въпроса, по които работят български и непознати специалисти, щели да бъдат подготвени в края на годината, сподели краткотрайният министър. И уточни, че по груби оценки реконструкцията на централата ще коства 2 милиарда лв. и сигурно ще отнеме години.

И кабинетът на Кирил Петков, и настоящето служебно държавно управление настояват, че такава повреда не се е случвала на никое място по света и това прави отстраняването на провалите още по-трудно.

В момента се водят няколко следствия на тежкия случай в " Чаира ", в това число от Европейската прокуратура и Главна дирекция " Национална полиция ", като се наети движимости лица от Техническия университет в София. Друго следствие се води от самия реализатор, настрана и НЕК ревизира събитията и аргументите за повредата. За анализите е наета интернационално приета организация - AFRY Switzerland.

Защо централата е толкоз значима

Помпено-акумулаторната Водноелектрическа централа „ Чаира “ има 4 хидроагрегата " Тошиба " - всеки с мощ 210 мегавата в турбинен режим и 186,2 мВт в помпен режим. Това я прави най-голямата от този тип в цяла Югоизточна Европа.

Но " Чаира " е доста повече от огромен производител на електрическа енергия. Токът от нея е на ниска цена и скъп при " ценови циклони ". Освен това е без конкуренция в ролята на балансьор - когато има остатъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира спомагателни количества вода, а при дефицит стартира да изпуска водата и да създава хидроелектроенергия (между язовирите " Белмекен " и " Чаира " водата се спуска по големи тръби от височина 700 м).

Замисълът на тази огромна ПАВЕЦ е да обезпечи еластичност на енергийната система на денонощна база и да замества при повреди огромни мощности като Топлоелектрическа централа и АЕЦ. Голямото ѝ преимущество е нейната изключителна действеност - може да се пуска и стопира доста бързо.

При подобен доста огромен, доста чевръст, на ниска цена и екологичен балансьор други играчи стават ненужни - като Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и централи, свързвани с Христо Ковачки, получавали от страната многоцифрени суми за така наречен " леден запас " - да поддържат блокове в подготвеност вероятно да стартират да се включат и да подават ток в пикови моменти с огромен дефицит.

Впрочем работеща на цялостна мощ ПАВЕЦ " Чаира " би сложила под въпрос и потребността за вложение на 1.5 милиарда лв. в акумулатори за предпазване на електрическа енергия - една от мегаломанските хрумвания, която бе вкарана от кабинета " Петков " в Националния проект за възобновяване и резистентност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР