Министърът на енергетиката и унгарският външен министър Петер Сиярто обсъдиха

...
Министърът на енергетиката и унгарският външен министър Петер Сиярто обсъдиха
Коментари Харесай

Росен Христов и външният министър на Унгария обсъдиха енергийната сигурност в региона

Министърът на енергетиката и унгарският външен министър Петер Сиярто разискаха в Будапеща повишението на енергийната сигурност в района.

“Приемаме ролята ни на директна страна като огромна отговорност за енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа. Това е повода през последните месеци да предложим няколко начинания, свързани с увеличение на потенциала и на газопреносната, и на електропреносната мрежа, тъй че да бъдем поръчител за непоклатимост в района ”, съобщи Христов. По думите му в рецесията, изключително в енергетиката, страната ни се е посочила като правилен и предвидим сътрудник. 

От своя страна външният министър на Унгария изрече признателност към българския си сътрудник по отношение на енергийните доставки, минаващи през страната ни. “Ако България не прави тази активност, Унгария би била застрашена. Много се веселя, когато министър Христов приказва, тъй като демонстрира рационалното мислене в енергетиката ”, сподели още Сиярто.

И двамата министри разясниха развиването на нуклеарната енергетика, както и потребността от общо европейско решение за дълбокото подземно предпазване на отработено нуклеарно гориво. “Без нуклеарната енергетика е немислимо да реализираме задачите за декарбонизация ”, безапелационен бе Христов и изясни, че България е постигнала диверсификация на свежото нуклеарно гориво. Към момента страната има три дейни контракта – с фирмите Уестингхаус, Фраматом и Твел, като последната следва да бъде сменена през идващите години, оповестиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР