Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва в осмата министерска

...
Министърът на енергетиката Александър Николов ще участва в осмата министерска
Коментари Харесай

Министърът Николов ще участва в среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор

Министърът на енергетиката Александър Николов ще взе участие в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар, която ще се състои на 4 февруари в гра Баку, Република Азербайджан.

Форумът ще бъде открит от президента на страната Илхам Алиев и комисаря по енергетика на Европейската комисия Кадри Симсон. В срещата ще вземат участие енергийните министри на страните от Южния газов кулоар - Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, България, Албания и Италия.

Очаква се да се включат също и представители на страните от Югоизточна Европа, Унгария, Молдова, Украйна, както и от Съединени американски щати и Англия.

Южният газов коридор  " изминава " над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият водопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). Проектът за Южен газов кулоар е на стойност 40 милиарда $ и с дължина от 3500 км е един от най-големите инфраструктурни планове в световната петролна и газова промишленост.

Основната му цел е да се усъвършенства сигурността на доставките - както се видя от газовата рецесия през януари 2009 година, най-засегнати се оказват страните, които разчитат на един-единствен снабдител. Южният газов кулоар е  директна връзка сред газовия пазар на Европейски Съюз и едни от най-големите залежи на газ в света, тези на Каспийско море. 

Този план укрепва енергийната сигурност както на България, по този начин и на района на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло.

От 31 декември 2020 година България към този момент получава азербайджански природен газ по Южния газов кулоар. Така през идващите 25 години, с влизането в действие на контракта за доставка на 1 милиарда куб. м. естествен газ/годишно от находището " Шах Дениз 2 " Азербайджан ще бъде вторият газов снабдител за нашата страна. България е неразделна част от развиването на Южния газов кулоар посредством интерконектора Гърция-България, който има значимо геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки. Заедно с това проектът е и основно звено за реализация на взаимната самодейност на Гърция, България, Румъния и Унгария за създаване на Вертикален газов кулоар за доставки от юг към север.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР