Министърът на енергетиката Александър Николов отговаря на въпроси на Илиана

...
Министърът на енергетиката Александър Николов отговаря на въпроси на Илиана
Коментари Харесай

Александър Николов: Правителството ще компенсира частните газ потребители с 42 и 27 лева за януари и декември

Министърът на енергетиката Александър Николов дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция в Министерски съвет от 31-ви януари 2022 г., излъчена дирекно във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz.

Илиана Беновска: Г-н Николов, Беновска – къде е перото за отплата за потребителите на газ – частни и индустриалци? Нали панацеята на Европа е „ зелената “ сила! Защо да се газифицираме, когато се компенсира единствено тока? Благодаря!

Александър Николов: Както знаете обезщетенията за природен газ за включени в програмата до януари. Има причина за това нещо. Първо размерът на обезщетенията, последното решение, е извънредно висок! 42 лв. за мегаватчас за месец януари е ужасно доста. Но това бяхме принудени да го създадем в резултат на последното решение на КЕВР, аргументите, които обсъдихме към този момент обратно. За да стане ясно какъв е размерът на обезщетенията от 42 лв. – единствено преди една година цената на един мегаватчас е 27 лв.. Тоест сега компенсацията е структурирана по този начин, че да покрие почти 30% от разноските за месец януари към битови консуматори. Има причина да се компенсират единствено битови консуматори. Ако желаете ще кажа за какво.

Илиана Беновска: Прощавайте, само че декември беше също доста леден!

Александър Николов: Месец декември също е включен в обезщетенията и там обезщетенията са почти 27 лв.. Причината да не се включват индустриални консуматори на природен газ е извънредно тривиална и тя е, че България в района и в Европа е с една от най-ниските цени на природен газ. Съответно бизнесът към този момент има конкурентно преимущество един път от това, повторно от решението на КЕВР да няма разделяне на свободен и контролиран пазар. Реално изгодата, която трябваше да получат непосредствено жителите и обществото е споделена с бизнеса напълно.

Относно опциите за газификация, естествено това би трябвало да се случва с доста бързи темпове! Естествено, че има декарбонизационен резултат и е положително за климата! За да стане това транспарантно и ясно би трябвало да се преразгледат някои от бизнесмоделите, които са входирали както „ Булгартрансгаз “, по този начин и корпоративни единици, които са свързани с разширението на мрежата към крайни консуматори. И предвид на това да се форсира процеса. Вече сме провели няколко срещи с всички газови асоциации в България тъкмо и по тази тематика – по какъв начин този развой да бъде интензивен, по този начин щото в огромните градове да не се горят неща, които тровят въздуха, тъй че да има опция да по-бърза газификация. Отделно от това планираме ограничения с сътрудници от бизнеса, тъй че да има опция да финансови принадлежности за доста дълго време отсрочено заплащане, тъй че да не се натоварват семействата, когато построяват нови съоръжения в дома си. И най-после – естествено, че ще се опитаме това да става бързо, само че то би трябвало да става и ясно и транспарантно като развой, тъй че да няма деформиране на финансовите модели за който и да е по веригата, тъй като има забъркани държавни сдружения и корпоративни ползи!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР