Министър Весела Лечева поднесе плакет на Йорданка Благоева, която отпразнува

...
Министър Весела Лечева поднесе плакет на Йорданка Благоева, която отпразнува
Коментари Харесай

Министър Весела Лечева поздрави Йорданка Благоева за 50 години от световния ѝ рекорд

Министър Весела Лечева сервира плакет на Йорданка Благоева, която отпразнува 50 години от международния си връх в скока на височина. Постижението от 24 септември 1972 година е първият международен връх за българската атлетика.

На тържеството в Музея на спорта участваха доста български първенци, треньори и ръководители на спортни федерации. Всички те акцентираха освен огромните триумфи в атлетиката на Благоева, само че и нейния принос за развиването на спорта в качеството ѝ на пионер в спортната аеробика.
 50 години от първия международен връх в българската атлетика 50 години от първия международен връх в българската атлетика
„ С това необикновено достижение беше поставено началото на доста български върхове, а образецът увлече генерации надарени спортисти – Христо Марков, Стефка Костадинова, Тереза Маринова са единствено част от тях. Даде самочувствието на нашите спортисти, че и те могат да стъпят на международния връх във време, в което България беше прохождаща на огромните конгреси. Бъдете здрава, щастлива и все по този начин почтена българка “, обърна се Лечева към Йорданка Благоева.

Само 20 дни, откакто печели сребърен орден от Олимпийските игри в Мюнхен 1972, Благоева усъвършенства международния връх с достижение от 194 см. През 1974 година усъвършенства и върха в зала със 192 см. Тя е притежател и на бронзов олимпийски орден от Монреал 1976 г.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР