Министър-председателят на Словения Роберт Голоб и генералният директор на Европейската

...
Министър-председателят на Словения Роберт Голоб и генералният директор на Европейската
Коментари Харесай

Словения подписа споразумение за пълноправно членство в Европейската космическа агенция

Министър-председателят на Словения Роберт Голоб и генералният шеф на Европейската галактическа организация (ESA) Йозеф Ашбахер подписаха  във вторник съглашение в Париж, съгласно което Словения ще стане пълновръстен член на Европейската галактическа организация при започване на идната година. Споразумението сред словенското държавно управление и организацията в този момент би трябвало да бъде утвърдено от Народното събрание, заяви словенската организация СТА.

" След този автограф в действителност стартира същинската работа “, сподели Голоб, добавяйки, че Словения ще взе участие интензивно и ще способства със своето ноу-хау, опит и реформаторски подходи, се споделя в прессъобщение на държавното управление.

" Ако желаеме да сме конкурентоспособни в международен мащаб на равнище Европейски Съюз, галактическите технологии са основна област “, ​​подчерта словенският министър председател.

Словенският галактически бранш се състои от " смели запалянковци “, съгласно министъра на стопанската система, туризма и спорта Матяж Хан. " Уверен съм, че ще се възползваме оптимално от нашето пълноправно участие в EКA и ще отведем Словения още по-далеч в космоса “, сподели Хан, чието портфолио включва Словенската галактическа работа, която работи за пълноправното участие на Словения в EКA.

Миналия ноември страната публично подаде молба за пълноправно участие, което задейства едногодишен интервал, през който работните органи на EКA ревизират дали претендентът дава отговор на изискванията.

Словения ще стане пълновръстен член на EКA, когато съглашението за асоциирано участие изтече на 1 януари 2025 г. 

Пълното участие ще разреши на словенските компании да вземат участие в стратегии, към които преди не са могли да се причислят пълноценно.

Пълноправното участие значи също, че страната ще би трябвало да внася повече в бюджета на организацията от идната година.

В момента в Европейската галактическа организация членуват 22 страни, в това число 20 държави-членки на Европейски Съюз плюс Норвегия и Швейцария.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР